Na Videmskem 34. festival Senjam beneške piesmi

Foto: KD Rečan Aldo Klodič

Nocoj ob 18. uri se bo na Lesah v občini Grmek na Videmskem v Italiji začel 34. festival Senjam beneške piesmi. Festivala se bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Predsednik RS Borut Pahor in ministrica Helena Jaklitsch se bosta pred začetkom tridnevnega festivala v prostorih Slovenskega kulturnega društva Rečan – Aldo Klodič srečala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

Festival, ki se je sprva imenoval Praznik beneške pesmi, so prvič organizirali leta 1971. Na tridnevni prireditvi se utrjuje povezanost vseh Slovencev na Videmskem, od Benečije, preko Rezije in vse do Kanalske doline. Festival je odločilno prispeval k razvoju glasbe na Videmskem, nastanku glasbenih skupin, pa tudi ohranitvi domačih narečij.

Na otvoritvenem večeru tridnevnega festivala bodo nastopili otroci italijanske državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru, ki bodo predstavili najlepše pesmi preteklih festivalov.

XXXIV. SENJAM BENEŠKE PIESMI, 6. 7. an 8 maja 2022

Naš ljubljeni Senjam beneške piesmi se je na koncu le varnu! Smo bili ustavjeni od lieta 2020 zarad kovida, že konac lanskega lieta pa smo začel z dielam an sada smo tu s projektom, ki ga je zlo dobro ocenila Dežela Furlanija Julijska Krajina an nam je zanj dala tudi finančno podpuoro (po dež. zakonu 26/2007 člen 18, odst. 10). Za premagat organizacijske težave an za varnost vsieh nas bo Senjam pod šotorom zad za cierkvijo takuo, ki se je zgodilo, kar so postrajal telovadnico. An zahvalmo se Občini Garmak, ki nam je tuole dovolila. Vzet na fit šotor, oder an vse drugo, kar je potriebno, sevieda je veliko finančno brieme za naše društvo. Zatuo se troštamo, de kar bo drug Senjam bomo vsi lahko nazaj v varni telovadnici. Senjam nam parnaša lietos lepo novost: v petek 6. maja bojo protagonisti otroc an učenci dvojezične šuole, ki nam zapojejo venček piesmi od starih sejmu. Bo lepuo, veselo an ugrieje sarce ne samuo otrokam an njih družinam, ma tud vsiem nam, ki smo piel, pisal an rasli v tisti atmosferi. V saboto an nediejo pa bomo poslušal 15 novih piesmi, ki nam jih zapojejeo an zagodejo stari znanci an novi parjatelji. Lepuo je tudi, de se nam za senjam parbližajo an furlanski glasbeniki, kar priča, de kulturno društvo Rečan dobro diela za jim parbližat slovienski jezik an kulturo, pa tudi de skarbi za medgeneracijski an medkulturni dialog. Vse tuole pa se zgodi, ker je puno tistih, ki dielajo prostovoljno an šenkajo Sejmu puno, puno ur njih diela.

Srečanja se bodo udeležili predstavnice in predstavniki obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, ter predstavniki društev in organizacij iz Kanalske doline, Rezije, Nadiških dolin in Terske doline, ter italijanska senatorka, tržaška Slovenka Tatjana Rojc.