Na udaru pet goriških domov za ostarele: IZČRPANI ZAPOSLENI

Foto: Pixabay

V ponedeljek je bilo po podatkih NIJZ na severnem Primorskem potrjenih 35 novih okužb. Največ v idrijski občini in sicer osem, v novogoriški mestni občini sedem, v Cerknu in Vipavi po šest. Stanje v petih domovih za ostarele je še naprej zelo resno.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno že 42 bolnikov s covid-19, od tega 5 na intenzivni enoti, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 17 ljudi.

Foto: Pixabay

V domovih starejših na severnem Primorskem je bilo včeraj odkritih le nekaj posamičnih novih primerov okužb, a je stanje še naprej zelo resno, tako za stanovalce, kot tudi za vse bolj izčrpane zaposlene, je v poročilu za medije zapisal Regijski štab CZ za severno Primorsko. To velja predvsem za pet ustanov. Najbolj na udaru so še naprej Dom upokojencev Nova Gorica in enota v Podsabotinu, Dom upokojencev Gradišče, kjer poteka še energijska obnova objekta, Dom starejših Bor Črni vrh nad Idrijo in enota Marof idrijskega doma upokojencev.

Skupno število doslej okuženih v 13 občinah Goriške regije je 2.347. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 684, na državni ravni pa 965. V Goriški regiji je še naprej najvišja v bovški občini (2.278), sledi idrijska občina (1.219).

Foto: FB MONG – Dom upokojencev Gradišče nad Prvačino

Skupno število aktivno okuženih v Goriški regiji je 807. Največ jih je v mestni občini Nova Gorica in sicer 231 (večinoma gre za okužbe v domovih za upokojence Nova Gorica in Gradišče), v občini Idrija 144 (večina v Domu starejših Bor v Črnem vrhu ter v enoti Marof), v občini Ajdovščina pa 98. Najmanj aktivno okuženih je v občini Miren – Kostanjevica in sicer 14, sledi Kanal s šestnajstimi in Šempeter – Vrtojba z devetnajstimi aktivno okuženimi.