Na udaru goriški domovi za ostarele: STISKE V NOVOGORIŠKEM DOMU

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Na severnem Primorskem je epidemiološko stanje najbolj pereče v domovih za starejše, poroča Regijski štab CZ za severno Primorsko. Na udaru so predvsem štirje: Dom upokojencev Nova Gorica ter njegova enota v Podsabotinu, Dom upokojencev Gradišče in Dom starejših Bor v Črnem vrhu nad Idrijo. V enoti doma Petrovo Brdo, kjer je bil prvi večji izbruh okužb v Goriški regiji, se stanje na srečo umirja.

V Domu upokojencev Nova Gorica, kjer se v spomladanskem valu niso srečali z virusom, je trenutno aktivno okuženih kar 86 stanovalcev in 28 zaposlenih. V njihovi enoti Podsabotin pa je 53 okuženih stanovalcev in še 6 zaposlenih. Kot je povedal direktor Bojan Stante, je položaj nadvse stresen, tako za oskrbovance kot tudi za zaposlene, ki se na vse pretege trudijo, da bi zajezili okužbe. „Zadnja dva dneva sta bila zelo huda za naš dom, saj je prišlo do dodatnih okužb. Za seboj imam 35 let izkušenj z ranljivimi skupinami, še nikoli pa nisem bil v takšni stiski kot sedaj,“ pravi Stante, ki izpostavlja, da je dobra novica, da imajo 21 ozdravelih.

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer poteka energijska obnova objekta in je gradbišče, je trenutno 26 okuženih stanovalcev in 16 zaposlenih. Direktor Silvano Gregorič meni, da je položaj resen, a še vedno obvladljiv. Danes bo ena od njihovih stanovalk praznovala 103. rojstni dan. Gospa Rada, vse najboljše za izjemen jubilej tudi iz našega uredništva.

Foto: MONG – V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino bo danes slovesno navkljub epidemiji

Tudi v Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo je položaj zelo zahteven s številnimi okuženimi oskrbovanci ter zaposlenimi. Čeprav so ob prvih okužbah 10 stanovalcev premestili v rdečo cono izven doma, to žal ni zajezilo širitve virusa. V preostalih dveh domovih v idrijski občini (dom Idrija in dom Marof) so prisotne le posamične okužbe, skupaj tri. Trenutno se tam ne srečujejo s težavami.

Prav tako se okužb uspešno branijo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi, kjer so ukrepe, tudi glede obiskov, sprejemali že nekaj tednov pred predlaganimi s strani države. V obeh so posamezne okužbe zaznali pri zaposlenih, ki pa so bili že predhodno v samo-izolaciji.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

V Domu upokojencev Podbrdo, enota Tolmin, ni okuženih, v enoti Podbrdo pa so okuženi trije oskrbovanci. V enoti Petrovo Brdo, kjer je bila v začetku tega vala okužena večina stanovalcev in tudi številni zaposleni, se položaj umirja.