V ponedeljek so se predstavniki idrijske občine v občini Pordenone udeležili prvega srečanja projekta Čezmejne poti, ki odkrivajo dediščino Piera Paola Pasolinija (akronim 4P), ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Srečanja so se udeležili predstavniki vseh projektnih partnerjev – Občine Pordenone (vodilni partner), Študijskega centra Pier Paolo Pasolini, Beneškega grozda (Venetian Cluster), Občine Idrija, Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije d.o.o. in Univerze v Novi Gorici ter pridruženega partnerja Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Dogodek je odprla Morena Cristofori, občinska svetnica Občine Pordenone, sledile so kratke predstavitve vseh partnerjev. S strani vodilnega partnerja sta Anna Ulian in Angelica Ferreti predstavili  pregled načrtovanih projektnih aktivnosti, finančnega okvirja projekta in posameznih partnerjev.

Projekt bo omogočil možnost kakovostnega raziskovalnega dela, prispeval bo  k boljšemu poznavanju Pasolinijevega dela in v aktivnosti vključeval zainteresirano javnost – s poudarkom na mladih.

Delovni paketi se osredotočajo na:

– znanstvene aktivnosti in izmenjave znanj o Pasolinijevem delu,
– oblikovanje integriranih kulturnih in turističnih produktov za podporo teritorialnemu razvoju,
– usposabljanje za lokalni razvoj in opredelitev skupnih strategij in akcijskih načrtov.

Na tiskovni konferenci sta Morena Cristofori in Tomaž Vencelj podala razmislek o doprinosu vseh partnerjev k projektu in obratno, doprinos projekta k razvoju občin in regij ter krepitvi povezovanja v čezmejnem kulturnem prostoru.

Pier Paolo Pasolini je bil svetovno priznan italijanski filmski režiser, pesnik, pisatelj, novinar, kritik in filozof, ki je eno leto svojega otroštva preživel v Idriji. Čeprav kratkotrajno obdobje je umetnika močno zaznamovalo, kar je razvidno iz njegovih del.

Na dosedanjih skupnih sestankih, ki so potekali prek spleta, smo od projektne ideje in vzpostavitve projektnega partnerstva projekt pripeljali do začetka izvajanja. Prvo srečanje v živo je med partnerje prineslo še tisto pravo kemijo in energijo za uspešno nadaljnje delo.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Idrija