Na pomoč na Kras tudi romunska vojaška letala

Foto: Facebook

Za prebivalce šestih vasi in zaselkov v občini Miren Kostanjevica je preklicana evakuacija, tako da se lahko vrnejo domov. Nekaj po 11. uri je bila uradno preklicana evakuacija tudi za večino krajev v občini Renče-Vogrsko.

Evakuacija še vedno velja za Mohorine, ker se je ogenj znova nevarno približal. Tudi prebivalci ostalih naselji naj bodo v pripravljenosti, saj se razmere na požarnem območju zelo hitro spreminjajo, sporočajo iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Trenutno je na terenu več kot 1.000 gasilcev ter preko 260 gozdnih delavcev. Med njimi je 30 delavcev iz Slovenskih državnih gozdov, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi. Tudi v prihodnjih dneh bodo pri delu na posekih dobrodošli vsi, ki želijo pomagati, a morajo biti usposobljeni, kar pomeni, da morajo imeti certifikat za delo z motornimi žagami. Več informacij o tem bodo še posredovali, še sporočajo iz Civilne zaščite.

Gasilcem so v veliko pomoč zračne sile: šest helikopterjev, letalo slovenske vojske Pilatus ter hrvaško letalo za gašenje. Na pomoč prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, preko evropskega mehanizma pa tudi tri letala romunske vojske.

Glavna koncentracija sil je usmerjena proti Trstelju, za zaščito Renč in vseh zaselkov in krajev, predvsem tistih na gozdnatih območjih vznožja Krasa. Za spoznanje bolj mirno je v Opatjem selu in okolici.