Na Krasu mirnejša nedelja, aktivnejše gašenje iz zraka

Foto: EČ

Današnji dan je bil na Krasu mirnejši in bolj optimističen od preteklih. Preko celotnega dneva je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara pa na srečo ni bilo. V nočni izmeni bo okoli 700 gasilcev.

Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka. Sodelovale so zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije. V popoldanskem času sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Največ težav je bilo na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

Območje požara je zjutraj prešla fronta s krajšimi padavinami, kar je le za malenkost olajšalo današnje gašenje; zaradi vročine se je namreč zelo hitro posušilo.

Na današnji intervenciji je sodelovalo preko 2.000 oseb, od tega skoraj 1.500 gasilcev. Aktivni so bili tudi gozdni delavci-sekači (260), pripadniki Slovenske vojske (144), Civilne zaščite, policije, NMP, Rdečega križa Slovenije, Darsa in drugih služb.

Foto: EČ

Kot sporočajo iz Vrhovnega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, so zabeležili tudi nekaj poškodb, na srečo zgolj lažje narave, tako da so jih lahko oskrbeli že na terenu.