Na Goriškem več voznikov pod vplivom prepovedanih drog

Foto: FB Slovenska policija

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v zadnjih dneh odkrili več udeležencev v prometu, ki so vozili pod vplivom prepovedanih drog.

Vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Psihoaktivne substance zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče, opozarjajo policisti novogoriške Policijske uprave.

V Kromberku so zaradi prehitre vožnje ustavili 29-letnega voznika osebnega vozila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat je bil pozitiven na drogo kanabis, zato je bil vozniku odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je odklonil. Prometni policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje, zoper kršitelja bodo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Uživalci prepovedanih drog v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo in so nepozorni pri prehitevanju, saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je pri njih opaziti tudi povečano pripravljenost na tveganje ter agresijo do okolice in soudeležencev v prometu, še pojasnjujejo na policiji.

Foto: FB Slovenska policija

V nočnem času so policisti v Novi Gorici zaustavili 33-letnega voznika osebnega vozila. Rezultat hitrega testa na prepovedane droge je bil pozitiven. Prisotnost drog so ugotovili tudi pri 39-letnem vozniku in pri 39-letni voznici, sicer državljanki Italije.