Mirenci praznujejo 100 let nogometa

Foto: ML

Od petka do nedelje bo v Mirnu potekalo praznovanje stote obletnice nogometa, ki je združeno s stoto obletnico čevljarstva v tem kraju. Osrednji dogodek praznovanja mirenskega nogometnega kluba bo petkova slavnostna akademija, ki se bo ob 19. uri odvijala na mirenskem nogometnem igrišču.

Ob tej priložnosti so se v Mirnu potrudili z ustrezno okrasitvijo kraja, s poudarkom na društvenih slavnostnih zastavah, ki po mirenskih hišah plapolajo že od 22. avgusta 2022 dalje.

Foto: ND Adria Miren

Osrednji dogodek praznovanja bo v petek, 2. septembra, ko bo na sporedu slavnostna akademija, ki se na nogometnem igrišču v Mirnu začenja ob 19. uri. S priložnostnim programom bodo skušali pričarati nogometni utrip Mirna, ki je v stoletni dobi ohranjal in razvijal priljubljenost tega športa v različnih obdobjih, tudi v težkih časih. Po pozdravnih nagovorih bodo najzaslužnejšim podelili priznanja, program pa bodo popestrile tudi glasbene točke.

Na akademiji bo predstavljena obsežna knjiga »Miren nogometni stoletnik 1922-2022 Trdoživost in entuziazem«, v kateri je kronološko prikazana zgodovina nogometa v Mirnu. Besedni opis v knjigi je popestren s številnimi fotografijami, kopijami izbora zapisnikov o tekmah in kopijami zanimivih in popularnih člankov v različnih časopisih. Poseben poudarek je namenjen »zlatemu« obdobju mirenskega nogometa v Zahodni conski nogometni ligi od sezone 1969/70 do sezone 1975/76 ter največjemu uspehu društva – naslovu prvaka v 3. slovenski nogometni ligi-zahod v sezoni 2009/2010. Vsebinski del dopolnjuje zapis o mirenskih nogometnih sodnikih, sestavek o prejemu Bloudkove plakete za leto 2014, prikaz sodelovanja Adrie s slovenskimi društvi v Italiji ter opis postopne izgradnje mirenske nogometne infrastrukture od prvotnega neograjenega igrišča do sodobnega športnega parka z glavnim in dvema pomožnima igriščema ter večjimi in lepo urejenimi društvenimi prostori. Poleg tega je v knjigi podroben podatkovni pregled z rezultati, uvrstitvami Adrie, igralcih in strelcih ter trenerjih po posameznih sezonah (od sezone 1957/58 do sezone 2020/21). Navedeni so vsi predsedniki in tajniki društva od leta 1957 do leta 2022. Že naslov knjige omenja entuziazem, zaradi česar je nekaj slikovnih strani posvečenih neutrudnim prostovoljcem in entuziastom, ki jih avtor knjige Peter Budin poimenuje kot »duša Adrie«.

Foto: ND Adria Miren

Sobotno dogajanje bo že dopoldne postreglo z mednarodnim nogometnim turnirjem mlajših ekip. Vključitev Adrie v nogometno šolo »Udinese Academy« bo ovekovečena z mednarodno nogometno tekmo U17 Adria : U16 Udinese (začetek ob 14. uri). Ob nogometnem dogajanju bo možen ogled čevljarske proizvodnje v Cicibanu in obisk čevljarskega muzeja, dogajanje pa bo popestrila vožnja s starodobniki. Na igrišču bo popoldne potekalo tekmovanje v kuhanju golaža, kateremu bodo že proti večeru sledile šoštarske igre. Posebej privlačen dogodek bo pomenila sobotna tekma ob 16. uri med veterani slovenske državne reprezentance in veterani Adrie, ki je v programu napovedana kot tekma »Legende reprezentance Slovenije : Legende ND Adria«. Sobotni program se bo zvečer nadaljeval z »mega« koncertom skupine Zvita feltna in Mirana Rudana. Praznovanje se bo zaključilo v nedeljo v večernih urah, z gledališko predstavo na igrišču v Mirnu, ki se bo začela ob 18. uri.