Miha Mevlja, slovenski reprezentančni branilec: S TOP EKIPAMI VSAK TEDEN

Foto: zimbio.com - Miha Mevlja (Rostov) v dvoboju z Zlatanom Ibrahimovićem (Manchester United)

Nekdanji igralec Gorice, 27-letni Miha Mevlja se je lani poleti iz Dinama iz Bukarešte preselil k ruskemu Rostovu, kjer se je dokončno uveljavil. Uvrstil se je v elitno Ligo prvakov ter kasneje v Ligo Evropa, kjer se je meril z najboljšimi evropskimi klubi, v katerih igrajo največji zvezdniki nogometne žoge. Z dobrimi predstavami je prepričal tudi slovenskega selektorja Srečka Katanca.

Letošnje počitnice so bile zanj zelo kratke, saj se je kmalu po koncu ruskega prvenstva, kjer je njegov Rostov osvojil 6. mesto in se mu ni uspelo prebiti v Evropo, priključil slovenski izbrani vrsti. Po sedemdnevnem počitku v domačem okolju, se je moral svojemu delodajalcu priključiti na pripravah v Avstriji. Rusko prvenstvo se namreč začenja že sredi prihodnjega meseca.

Foto: ML

Skorajda bi ga ne prepoznali, saj si je pustil rasti dolgo brado. Najprej se je dotaknil zadnje zelo uspešne sezone, ki je zlahka ne bo pozabil:

“Ja, občutki so zelo pozitivni. Po naporni sezoni sem preživel kratek, a zaslužen dopust. Sedaj, ko je časa nekaj več, se vračajo spomini in občutki uspešne sezone. Med letom se dogajanja ne zavedaš tako kot kasneje, ko je vsega konec in pogledaš nazaj. Zame je bila to zares super sezona. Upam, da bo nslednja še boljša (nasmeh).”

Prestop v Rostov je bila zate odlična poteza. Prvič si lahko zaigral tudi v Ligi prvakov…

“Liga prvakov je bila ključna pri izbiri kluba. Vse se je lepo poklopilo.  Škoda le, ker nam v Ligi Evropa ni uspelo doseči še kaj več. Je pa res, da smo izpadli proti prvaku Manchester Unitedu. Škoda…”

Ostajaš v Rostovu. Z ruskim klubom te veže še dveletna pogodba…

“Ja, res je. Vrnil sem se na priprave, saj je novo rusko prvenstvo pred vrati. Časa za pripravo ni veliko, ampak na srečo nisem padel iz tekmovalnega ritma, saj je bil počitek zelo kratek. Mislim, da ne bo težav.”

Kaj pa življenje v Rostovu?

“Sezona je bila zelo razgibana. Igrali smo v domačem prvenstvu, Ligi prvakov, kasneje Ligi Evropa, udeleževal sem se reprezentančnih srečanj. Veliko je bilo potovanj, saj so se tekme vrstile praktično vsake tri dni. Osredotočiti se je bilo potrebno zgolj na nogomet, regeneracijo, počitek. Za vsako tekmo moraš biti namreč optimalno pripravljen. Za kaj drugega ni bilo časa.”

Foto: FB Miha Mevlja – Miha z ženo Evo, ki se mu bo s hčerko Nijo pridružila v Rusiji

Igral si proti najboljšim evropskim klubom, meril si se z največjimi zvezdniki okroglega “usnja”. Kako si to doživljal? Ti je kakšna tekma ostala še posebej v spominu?

“Igrali smo z nekaterimi top 5 ekipami na svetu, v katerih igrajo najboljši igralci. V vsakem trenutku lahko spremenijo potek igre. Takšne tekme je res užitek igrati. Želel bi si jih vsak teden.”

V Ligi Evropa si igral proti Manchester Unitedu Zlatana Ibrahimovića. Dobro si ga zaustavil…

“Vsi vemo, kdo je Zlatan in koliko je dal nogometu. Ima karizmo, kvaliteto, moč. Sodi med top igralce, ki so v nogometu pustili izjemen pečat.”

Si imel priložnost z zvezdniki tudi pokramljati?

“Ja, med tekmo si marsikaj povemo, tako slabega kot tudi kaj drugega (smeh). Po tekmi je vse pozabljeno. Stisk roke in greš naprej. Moram reči, da je bil Zlatan na obeh tekmah dokaj korekten. On je igral svojo igro, jaz pa svojo. Skratka, o njemu ne morem reči nič slabega.”

Pred kratkim si postal očka. Lani si bil v Rusiji sam, v prihodnji sezoni pa se ti bosta pridružili tudi žena in hčerka…

“Veseli me, da se mi bosta pridružili tudi Eva in Nija. Sedaj, ko sem bil doma, sem se lahko preizkusil tudi v vlogi očeta.”

In kako ti gre ta vloga od rok?

“Zaenkrat kar super. Kako sem se odrezal, bi lahko kaj več povedala žena (smeh).”

Foto: FB Miha Mevlja – v dresu slovenske reprezentance

Kaj pa reprezentanca? Zadnjo tekmo proti Malti ste dobili, ampak najtežji, odločilni dvoboji prihajajo jeseni. Še ste v igri za drugo mesto, tudi prvo še ni izgubljeno…

“Skupina je dokaj izenačena. Vsaka tekma je poglavje zase. Proti Malti smo vknjižili želene tri točke, kar je dobra popotnica za jesensko nadaljevanje kvalifikacij. Najprej nas čaka gostovanje na Slovaškem, kar bo spet druga zgodba.”

Vsaj sodeč po prejšnjih tekmah, Sloveniji slovaški slog igre leži. Kaj si obetate?

“Ja, to drži. Ampak to je le statistika. Sedaj se moramo čimbolje pripraviti v klubih in redno igrati, da bi bili septembra na Slovaškem v čim boljši formi, da dosežemo ugoden rezultat in se približamo uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Rusiji.”

Marko L.