Danes je mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti.

Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

Akcijo ozaveščanja ob omenjenemu dnevu pripravlja Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom. Pridružimo se akciji ozaveščanja o otroškem raku.

V društvu si prizadevajo ozaveščati in širiti glas o Junakih, otrocih z rakom, pa tudi o težavah, ki jih ta kruta bolezen prinese v življenje. V društvu so že večkrat poudarili, da Junaki tekom zdravljenja potrebujejo kri in krvne nadomestke.

Danes so se nam mnogi pridružili na krvodajalski akciji, ki poteka kar v treh slovenskih mestih hkrati: Ljubljana, Maribor in Izola! Hvala vsem za udeležbo, krvodajalstvo je zelo plemenito dejanje in dajanje.

KRI ZA MALE JUNAKE Z VELIKO ZAČETNICO LAHKO DANES DARUJETE TUDI VI

Obenem se v društvu tudi trudiJo, da bi tistim, ki se trenutno zdravijo, vsaj malo olajšali naporno zdravljenje in jih razvedrili. Zato jih bo danes na oddelku obiskal eden od najbolj plodovitih mladinskih pisateljev, Primož Suhodolčan, družbo pa mu bo delal tudi medo Mato. Če ste že prebrali kakšno njegovo knjigo potem veste, kako je zabavna, ampak Primož v živo pa prekaša še samega sebe.

10 najpogostejših vrst otroškega raka v Sloveniji

Rak ne izbira

Za rakom v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80 odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli. Otrok iz vašega kraja, otrok iz vaše ulice, ali pa otrok vašega znanca, prijatelja.

Danes, na mednarodni dan boja proti otroškemu raku, bolezni, ki nepovratno spremeni življenja mnogih družin in njihovih otrok, jih imejmo v mislih. Bodimo hvaležni za naše zdravje in dobro počutje. Pošljimo jim pozitivno energijo, verni jih imejmo v mislih ob molitvi, predvsem pa jim pošljimo obilo pozitivne energije in ljubezni.

Pripnimo si zlato pentljo in izkažimo spoštovanje vsem Junakom in Junakinjam:

  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom,
  • vsem, ki so premagali otroškega raka,
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.

Vemo, da danes mnogi učenci zares mislijo na Junake. Vse slovenske izobraževalne ustanove so bile vabljene k projektu ozaveščanja. Letošnja tema je “veriga dobrega počutja”. V društvu verjamejo, da bodo kmalu z vami delili izjemne kreacije in misli, ki jih danes ustvarjajo otroci po celi Sloveniji. Hvala Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje za pomoč pri obveščanju.

Delimo tudi video, ki so ga objavili v društvu Junaki 3. nadstropja, da si vsi lahko ogledamo njihov video ODKRIJ PRAVE JUNAKE!

Spletno uredništvo
Vir: društvo Junaki 3. nadstropja