Odlična novica za Posočje, še v tem mesecu se začenja gradnja tolminske obvoznice!

Foto: Twitter

Še v tem mesecu se bo začela gradnja obvoznice Tolmin, na katero na Tolminskem ter v celotnem Posočju že dolgo časa čakajo.

S preusmeritvijo tranzitnega prometa iz mesta se bo sprostilo središče Tolmina in s tem med drugim omogočilo oživljanje širšega dela mesta, ki ga sedaj seka državna prometnica,“ je na Twitterju sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Tolminska obvoznica ima dve osnovni funkciji. Na eni strani je obvozna cesta, ki s preusmeritvijo tranzitnega prometa iz mesta sprosti središče Tolmina in s tem med drugim omogoča oživljanje širšega dela mesta, ki ga sedaj seka državna prometnica. Druga funkcija te ceste pa za Tolmin predstavlja velik razvojni potencial, saj je obenem dostopna in napajalna cesta za območje Cvetja, zadnje večje površine v mestu, ki je na voljo za stanovanjsko gradnjo. Občina Tolmin je tako skupaj z aktivnostmi, povezanimi z obvoznico, v preteklih letih snovala in še naprej snuje tudi nekatere druge projekte, ki jih bo le-ta omogočila. Načrtuje obsežno prenovo območja Mestnega trga in celovito prenovo tržnice, na selitev policijske postaje pa je vezano še urejanje starega mestnega jedra, sporočajo iz tolminske občine.

Izvajalec del Kolektor CPG se je s podpisom pogodbe med drugim zavezal, da bo gradbena dela poleti v največji možni meri prilagodil morebitni izvedbi festivalov na Sotočju.

Dela bo izvajalo podjetje Kolektor CPG, ki je bilo s ponudbo v vrednosti 9,5 milijona evrov najugodnejši ponudnik na javnem naročilu, ki ga je lansko poletje objavila Direkcija RS za ceste. Občina Tolmin bo pokrila dela v vrednosti 900.000 evrov, ki bodo večinoma vezana na ureditev vodovoda in kanalizacije ter z njo povezane stroške nadzora.