Koga motijo cerkveni zvonovi? Kaj takšnega se še ni zgodilo!

Foto: FB Župnija Dolina pri Trstu

Zvonovi cerkve sv. Urha v Dolini pri Trstu so utihnili. Po pritožbi šestih vaščanov so jih v torek zasegli pripadniki organov pregona. Takšnega udarca, ki je prekinil tisočletno slovensko tradicijo, župnija v Dolini še ni doživela, pojasnjuje tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar. O dogodku so poročali številni italijanski mediji.

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je v sporočilu za javnost posvaril, da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno, pristojne pa pozval, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva, je poročal Primorski dnevnik.

Zvonove so zasegli po pritožbi šestih vaščanov (tako domačinov kot priseljencev), ki naj bi jih zvonjenje motilo pri počitku oz. delu, pojasnjuje župnijski upravitelj Klemen Zalar. Veliko vaščanov, ki se je podpisalo pod peticijo, naj bi kasneje svoje dejanje obžalovalo in se je v župnijskem uradu zanimalo, kako podpis preklicati. Zalar je v daljšem zapisu dogodek med drugim označil kot udarec, ki ga župnija ni doživela niti med fašizmom in je prekinil tisočletno slovensko tradicijo.