Klet Brda praznuje 60 let: MILIJON STEKLENIC V ZDA

Foto: FB Klet Brda

Letos praznuje Klet Brda 60 let. Postavitev velike vinske kleti je bila leta 1957 pogumen projekt, ki je povezal delavnost, tradicijo in pripadnost zemlji Bricev, tako da so prihodnost lahko začeli graditi doma. Danes so briška vina znana in cenjena po vsem svetu. Ob letošnjem martinovanju bodo briški kleti tudi nazdravili.

Z izgradnjo in začetkom delovanja kleti leta 1957 so nastala delovna mesta, ki so v domačih Goriških Brdih zadržala ljudi. V začetku so strokovni delavci prihajali tudi od drugod, kmalu pa so iz šol začeli prihajati mladi strokovnjaki in z njimi je kmetijstvo preraslo v močno gospodarsko dejavnost.

Foto: FB Klet Brda

Pridelava grozdja se je povečevala kljub različnim nihanjem na trgu in skladno s tem je bilo treba širiti klet in dopolnjevati opremo. Z investicijami od leta 1964 do 1982 je klet povečevala zmogljivost prevzema od začetnih 4,4 milijona litrov do današnjih 18 milijonov litrov. Med vini prevladujejo bela, teh je 70 odstotkov celotne pridelane količine. Zadruga je organizirala tudi odkup sadja, mleka in živine, priskrbela gnojila in škropiva, traktorje, buldožerje za kompleksno obnovo, cepljenke, zavarovanje proti toči in posojila.

Klet Brda, ki od samega začetka deluje kot zadruga, danes združuje 400 članov – vinogradniških kmetij in zaposluje 100 ljudi. Letos so na 1000 hektarih vinogradov pridelali dobrih 6200 ton grozdja, kar je za petino več od lanske količine.

Foto: Pixabay

Z nenehnim uvajanjem novosti v pridelavi in skrbjo za kakovost so briška vina kmalu postala prepoznavna in vodilna v državi. Številna priznanja in medalje na domačih in tujih vinskih ocenjevanjih so bila dodatna spodbuda za razvoj. Briška vina prodajajo po vsem svetu. Želja je, da bi polovico prihodkov ustvarili s prodajo v tujino. ZDA so trenutno največji izvozni trg, kamor izvozijo milijon steklenic vina letno. Pretežno gre za bela suha vina. Za rdeča vina vrhunskega razreda je najpomembnejši izvozni trg Kitajska, kjer prav tako raste prodaja. Pomembni trgi za briška vina so še Velika Britanija, Italija, Poljska, države Beneluksa, Nemčija, Japonska ter države zahodnega Balkana.

Uredništvo