Kaj se je v ponedeljek dogajalo v avli Gimnazije Nova Gorica?

Foto: ML

Po ponedeljkovem incidentu v avli novogoriške gimnazije se je odzval ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj, ki je v sporočilu staršem tamkajšnjih dijakinj in dijakov pojasnil, kaj se je v resnici dogajalo, ker so se v javnosti pojavila številna ugibanja in netočne informacije. V nadaljevanju si lahko njegov zapis preberete v celoti:

Spoštovani starši,

zaradi ponedeljkovega incidenta in številnih ugibanj in netočnih informacij se čutim dolžnega, da vam na kratko opišem, kaj se je zgodilo: mladoletnik, ki ni dijak naše šole, je našega dijaka zaradi spornega napisa na majici (ki omenja Kosovo) zasledoval v šolsko avlo, ga z grožnjo plinske pištole (videti je bila kot prava, tega ne žrtev, ne priče niso vedeli), zataknjene za pas pred številnimi pričami tepel (vmes kričal, da so mu ubili brata), mu strgal majico s telesa in odšel.

Dogajalo se je skoraj pred kabino varnostnice, ki pa je bila v tem času na obhodu drugje. Takoj po informaciji sem poklical policijo, ki se je hitro in v številu odzvala in naši dijaki so policistom identificirali storilca. Žrtev napada na srečo ni imel niti lažjih poškodb, na zahtevo policistov smo predali tudi videoposnetek incidenta z varnostnih kamer in vsi nadaljnji postopki so v rokah policije.

Učiteljskemu zboru sem po dogodku poslal navodilo, naj dijakom povejo, da Gimnazija Nova Gorica obsojamo vsake nacionalne, verske ali seksistične predsodke in vsakršno obliko nasilja. Seveda pa se pojavljajo tudi pretirane zahteve, kako bi v celoti preprečili vnos nevarnih predmetov na šolo ali zagotovili fizično varovanje na več točkah hkrati. Žal se vsega ne da.

Še naprej se bomo trudili, da vaši otroci gimnazijske dni preživijo v strpnem in varnem okolju.

Andrej Šušmelj, ravnatelj Gimnazije Nova Gorica