Huda nesreča planink na poledenelem pobočju Kolovrata: DRSELI 50 METROV

Foto: ML, GRS Tolmin

Včeraj sta na poledeneli snežni podlagi na markirani planinski poti od Kovačič planine proti točki Na Gradu, okoli 200 metrov pod cesto na pobočju Kolovrata na Tolminskem, zdrsnili planinki, stari 61 in 60 let, ter se huje poškodovali.

Na kraju nesreče so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin in policist policijske postaje Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica. Kasneje so poškodovanki prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in ju z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Planinki sta bili v skupini šestih planink iz zgornjega Posočja, ki so se odpravile po markirani planinski poti proti 1115 metrov visokemu vrhu sredi pogorja Kolovrata, na državni meji med Slovenijo in Italijo, sporočajo iz PU Nova Gorica.

Ko so pohodnice prišle na zaledenelo snežno podlago v gozdu, je tretji v koloni zdrsnilo in je posledično začela nenadzorovano drseti po strmem pobočju. Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, a je tudi ona začela nenadzorovano drseti. Po 50 metrih drsenja sta obe pohodnici obležali zagozdeni pod drevjem. Do poškodovanih planink je prišla tretja pohodnica, ostale so poklicale reševalno službo.

Foto: ML, GRS Tolmin

Tolminski policisti so tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Po ugotovitvah policistov pohodnice niso bile ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov in derez. Obute so imele visoke planinske čevlje in so uporabljale pohodne palice.