Pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo Vogrščka: POMEN SAMOOSKRBE

Foto: Wikipedia

Na obisku v Vipavski dolini se je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec seznanila s škodo po aprilski pozebi. Po njenih besedah je edpidemija koronavirusa dodatno izpostavila pomen samooskrbe. Med drugim je zagotovila, da bo v zelo kratkem času pridobljeno gradbeno dovoljenje za obnovo zadrževalnika Vogršček.

Škoda na sadnem drevju v Vipavski dolini se po letošnji aprilski pozebi po posameznih sadnih vrstah giblje med 10 do 100 odstotkov. Med najbolj prizadetimi so breskve, kakiji in aktinidije. Prava razsežnost škode se bo pokazala v prihodnjem mesecu.

Poslanka DZ in novogoriška mestna svetnica Elena Zavadlav Ušaj je ministrici predstavila pomen zadrževalnika Vogršček, ki je ključen za oroševanje in namakanje. „Želimo si, da se investicija čim prej izpelje in se s tem zagotovi ugodnejše pogoje za pridelavo sadja in zelenjave.“ Pivčeva je obljubila, da pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo zadrževalnika Vogršček ni več stvar mesecev, temveč dni. Poudarila je, da so vsi dogovori doseženi, pomembna pa je tudi aktivnost občin. Ministrstvo bo v skladu z dogovorom za delovanje sistema Vogršček zagotovilo evropska sredstva.

Foto: gov.si – Pivčeva na obisku v Vipavski dolini

Kmetijska ministrica je izpostavila velik pomen prehranske varnosti, kar pomeni, da si v primeru prenehanja trgovanja in dobave iz tujine zagotovimo, da je v Sloveniji dovolj zalog hrane za samostojno preživljanje. Sadjarstvo, zelenjadarstvo in prašičereja bodo izpostavljene v tretjem protikoronskem paketu, zagotavlja Pivčeva.

Predstavniki lokalne skupnosti, kmetov in kmetijskih strokovnjakov so se z ministrico srečali na kmetiji Kraljič v Taboru pri Dornberku, kjer jim je Pivčeva pojasnila, da sta med državnimi prioritetami na področju kmetijstva vzgoja sadja in zelenjave. Vipavska dolina naj bi postala strateška prioriteta.