Grad Dobrovo v novi podobi avgusta 2022

Foto: brda-vipavskadolina-kras.si

Zaradi dotrajanosti bo Grad Dobrovo deležen prenove. V novi preobleki ga bo mogoče občudovati čez leto dni.

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo, in sicer iz naslova sredstev, zagotovljenih z Zakonom o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi, vrednost predvidenih del pa znaša skoraj 396.000 evrov z DDV. Kulturno ministrstvo bo prispevalo dobro polovico vrednosti investicije, in sicer dobrih 198.000 evrov, preostali del pa bo zagotovila Občina Brda.

V ponovljenem razpisu je briška občina za izvajalca gradbeno-obrtniških del izbrala ajdovsko podjetje Remont, ki bo z deli pričelo v naslednjih desetih dneh. Ker gre za kulturni spomenik, bodo morali vse posege izvesti v skladu s pogoji varstva kulturne dediščine. Grad Dobrovo bo v novi podobi predvidoma zablestel konec avgusta prihodnje leto.

V briški občini si skupaj z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda že dlje časa prizadevajo, da bi območje Gradu Dobrovo oživelo s posebnim utripom. Deloma jim je to že uspelo z odprtjem zastekljenega paviljona, zadružna klet je obnovila grajsko klet in odprla Dom rebule, sedaj pa sledi še obnova grajskega poslopja.

Foto: FB Občina Brda

Dvorec je bil nazadnje obnovljen pred dobrimi tremi desetletji. Potrebna je sanacija strehe ter stavbnega pohištva, med drugim zamenjava oken in nekaterih vrat, žlebov… V okviru obnove bo odstranjena obstoječa korčna kritina osrednjega dela strehe, nameščena bo toplotna in hidro izolacija, streha pa bo ponovno prekrita s korci. Pri obnovi strehe se bo poskušalo ohraniti obstoječe leseno grajsko ostrešje. Zamenjana ali obnovljena bodo poškodovana okna, obnove pa bodo deležna tudi vzhodna in zahodna dvojna vhodna vrata v pritličju. V Viteški dvorani je predvideno tudi popravilo poškodovanega parketa.