Goriško obarvana prestolnica Lombardije: MILANSKA PODPORA GORICAMA

Foto: ML

V prestolnici Lombardije se je 10. junija začela jubilejna, dvajseta izvedba festivala Milanesiana, ki simbolno podpira kandidaturo Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Na bogatem sporedu festivala, ki na osrednja milanska prizorišča prinaša književne, filmske, glasbene, znanstvene, umetnostne, filozofske, gledališke in druge dogodke, se bodo zvrstili trije dogodki v znamenju milanske podpore novogoriško-goriški kandidaturi, poroča Primorski dnevnik.

Foto: Pixabay – V Milanu podpora kandidaturi obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture 2025

V soboto, 6. julija, ob 12. uri bo na festivalskem prizorišču v Gallerii d’Italia na Trgu Scala govora o čezmejni kandidaturi, ki jo bo predstavila pobudnica in umetniška vodja Neda Rusjan Bric. Verzi Srečka Kosovela bodo izzveneli v interpretaciji igralke Lučke Počkaj, napovedano pa je tudi sodelovanje Itala Zanniera, Tatjane Rojc in Giordana Bruna Guerria.

Foto: ML

Sinoči je v galeriji Jannone zaživel svojevrsten slikarsko-modni diptih, razstava Z neba in z morja, na kateri sta svoje stvaritve predstavila goriški slikar Franco Dugo in primorska modna oblikovalka Mateja Benedetti, ki pri snovanju svojih kreacij posveča posebno pozornost trajnostnemu pristopu, kar izkazuje tudi z izključno uporabo okolju prijaznih in razgradljivih materialov. Danes bo v gledališču Piccolo Teatro Studio Melato ob 21. uri tržaški pisatelj in intelektualec Claudio Magris v predavanju z naslovom Cosa posso sperare razkril svoja upanja. Jubilejna izvedba Milanesiane je tematsko posvečena ravno upanju.