Goriški pianist Aleksander Gadžijev navdušil v Varšavi

Foto: Zajem zaslona YouTube

Italijansko-slovenski pianist Aleksander Gadžijev je na 18. Chopinovem tekmovanju v Varšavi, največjem tekmovanju za pianiste, osvojil drugo mesto, ki si ga je delil z Japoncem Kyoheijem Sorito. Prejel je tudi posebno nagrado Krystian Zimerman za najboljšo izvedbo Chopinove sonate.

Na tokratnem tekmovanju Varšavi je sodelovalo rekordnih 500 pianistov z vsega sveta, rojenih med letoma 1990 in 2004. V predtekmovanje se jih je na podlagi posredovanih posnetkov uvrstilo 164. Programe je nato predstavilo 151 pianistov, od tega pa se jih je zgolj 87 iz 17 držav uvrstilo v glavni tekmovalni izbor, v finale pa 12. 17-člansko žirijo je najbolj prepričal Bruce Xiaoyu Liu iz Kanade.

27-letni Aleksander Gadžijev se je doslej veselil številnih uspehov. Leta 2008 je na slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig prejel najvišjo možno oceno, leta 2015 pa je na 9. mednarodnem klavirskem tekmovanju v mestu Hamamatsu na Japonskem prejel najvišjo nagrado žirije, nagrado občinstva in nagrado župana mesta Sapporo. Dosegel se je še nekaj odmevnih uspehov na mednarodnih tekmovanjih in koncertih.

Letošnje Chopinovo tekmovanje je bilo mogoče preko YouTube kanala Chopinovega Inštituta spremljati po celem svetu.

Aleksander Gadžijev se je klavirja najprej učil pri mami, pianistki in pedagoginji Ingrid Silič, nato pa je izobraževanje nadaljeval na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Z orkestrom je debitiral že pri devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje.