Goriška regija še naprej v črnem: COVID-19 LAHKO PUSTI TRAJNE POSLEDICE

Foto: Ervin Čurlič (Regijski štab CZ severne Primorske)

Severna Primorska ostaja na vrhu regij z najvišjim številom okužb v 7-dnevnem obdobju glede na 100.000 prebivalcev in je še naprej zelo daleč od meje za prehod v rdečo cono, ki omogoča rahljanje ukrepov. Zaskrbljujoče je novo poslabšanje razmer v občini Bovec, kjer imajo (glede na manjše število prebivalcev) že kar 51 aktivnih okužb, sporoča Regijski štab CZ za severno Primorsko.

V 7-dnevnem obdobju je bilo v Goriški regiji potrjenih skupno 705 okužb, to je v povprečju 100,7 na dan, oziroma 85 na 100.000 prebivalcev, kar je najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami. Na državni ravni znaša 59,3.

Na novinarski konferenci Zdravstvenega doma Ajdovščina so direktor mag. Egon Stopar, pediatrinja Katja Šoštarič Likar in poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko nanizali kar veliko spoznanj o zaskrbljujočih podatkih glede števila okužb na širšem ajdovskem območju. Slaba epidemiološka slika, za katero pa ni kriv le Dom starejših občanov Ajdovščina, saj se tam situacija izboljšuje iz dneva v dan, povzroča tudi izjemno veliko obremenitev zdravstvenih delavcev.

Foto: ML – V Novi Gorici je največ aktivnih okužb (367) v Goriški regiji

V Goriški regiji je bilo včeraj potrjenih 139 novih primerov okužb, od tega največ v mestni občini Nova Gorica, in sicer 34, v občini Ajdovščina pa 25. Ostali primeri po občinah: 12 – Idrija, 10 – Kanal, Miren – Kostanjevica in Tolmin, 7 – Brda, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba, 6 – Bovec in Cerkno, 3 – Vipava, 2 – Kobarid.

Kot je poudaril direktor ZD Ajdovščina mag. Egon Stopar se zaposleni že mesece borijo z izjemno težko situacijo, za katero so krivi tudi tisti, resda so v manjšini, ki nikakor ne spoštujejo ukrepov in se obnašajo povsem neodgovorno. In to ga še posebej žalosti in obenem tudi jezi. Zato je pozval vse, tudi medije, k skupnemu boju proti virusu, ki nikakor ni nedolžen, kot mnogi radi prikazujejo v javnosti.

Foto: ML

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je 47 bolnikov s covidom-19, od tega pet v intenzivni enoti, vsi potrebuje pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku PB Idrija sta trenutno 2 osebi.

Na nevarnost bolezni covid-19, ki lahko pusti trajne posledice, je še posebej opozorila vodja otroško-šolskega dispanzerja v ZD Ajdovščina Katja Šoštarič Likar. “Covid-19 je bolezen, ki še zdaleč ni podobna gripi, obenem pa se virus tudi zelo hitro spreminja in mutira. Žal je bolezen zelo nevarna tudi za mladostnike in otroke,“ je pediatrinja opozorila še na dejstvo, ki se premalokrat omenja v javnosti: “Apeliram na vse starše, tiste ki se okužijo, da nas opozorijo, če se bolezen pojavi tudi pri njihovih otrocih. Pomembno je, da imamo pediatri nad njimi kontrolo, dokler se bolezen ne konča. V Sloveniji in tudi v Ajdovščini smo že zabeležili primere, ko se bolezen kasneje, šele čez nekaj mesecev, pojavi v drugačni obliki, taki ki lahko prizadene celotno telo, zlasti mišice, pogostokrat srčno mišico, to pa je življenjsko nevarno za otroka ali mladostnika.“ Pediatrinja Katja Šoštarič Likar je opozorila tudi na pojav hudih stisk med šolskimi otroci.

Foto: Ervin Čurlič (Regijski štab CZ severne Primorske)

Včeraj so v Novi Gorici opravili 183 hitrih testov, 22 jih je bilo pozitivnih (12%). Ena oseba je na testiranje prišla kar dvakrat, potem, ko je bil že prvi test pozitiven.

Poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko je opomnil, da se položaj v Domu starejših občanov umirja. Pohvalil je odzivnost, in pripravljenost pomagati v domu, dijakinj in dijakov 4. letnika zdravstvene šole iz Postojne. Potem pa je izpostavil resnost in razsežnost neupoštevanja ukrepov s strani občanov, tudi sistem karanten, ki jih pristojne službe premalo nadzirajo. Tudi na Ajdovskem so v zadnjem času ugotovili več kršitev in celo zlorab v obliki ponarejanja dokumentov, tudi pri tujih delavcih, ki prihajajo na začasno delo. Igor Benko je, podobno kot ostala dva sogovornika iz ZD Ajdovščina, pozval k večji odgovornosti vseh.

Foto: Pixabay

Število aktivno okuženih po občinah (Sledilnik COVID-19): Nova Gorica 367, Ajdovščina 273, Tolmin 122 Bovec 51, Idrija 117, Vipava 59, Šempeter-Vrtojba 57, Miren – Kostanjevica 54, Brda 52, Renče-Vogrsko 52, Cerkno 51, Kanal ob Soči 43, Kobarid 21.

V Novi Gorici so včeraj s hitrimi testi testirali 3 zaposlene ŠENT-a in 11 brezdomcev iz zavetišča ter uporabnikov kontejnerjev ob gasilskem domu. Zaznana je bila ena okužba, in sicer pri brezdomcu iz zavetišča, ki so mu pristojne službe zagotovile kontejner za prestajanje izolacije ter ločeni premični WC. Ostale bodo znova testirali v petek in ponedeljek, sporočajo iz občinskega štaba CZ Nova Gorica.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Včeraj je bilo na štirih lokacijah na severnem Primorskem skupaj opravljenih 318 hitrih testov, od tega jih je bilo pozitivnih natanko 30 (9,4%). V Ajdovščini so jih opravili 33, pozitivni so bili štirje(12,1%), v Idriji so bili med 48 opravljenimi testi trije pozitivni (6,3%), v Tolminu pa je bilo odvzetih 54 brisov, pozitiven pa je bil le eden (1,9%).