Glas ljudstva ali vrnitev odpisanih?

Foto: Zajem zaslona RTV - Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda

Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec so uskladili programski del koalicijske pogodbe in si razdelili ministrske funkcije.

Tri ministrstva bodo nova, enega, za solidarno prihodnost, bo vodil Mesec, Fajonova pa zunanje. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako Danijel Bešič Loredan, pojasnjuje najverjetnejši predsednik vlade Golob.

Čeprav je Golob v predvolilnem času večkrat ponavljal, kako je treba prisluhniti ljudstvu, pa je očitno sedaj na to pozabil. Kako si lahko sicer razlagamo, da sta med predlaganima ministroma tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec ter predsednica SAB Alenko Bratušek, ki sta jima volivci rekli ne in sta njuni stranki ostali zunaj parlamenta. Mogoče pa v zahvalo, da sta svoji stranki žrtvovala za zmago Svobode? Med spornimi imeni so tudi nekdanji predsednik propadle Adrie Airways Klemen Boštjančič, ki je kandidat za finančnega ministra, Bojan Kumer, ki naj bi bil minister za podnebje in energijo, Matjaž Han z zgolj srednješolsko izobrazbo, Dominika Švarc Pipan … Kako se bo to obneslo, bo seveda pokazal čas.

Kot je povedal Golob, bodo morali usklajeni programski del koalicijske pogodbe še potrditi na organih strank, ki bodo še v tem tednu, ko jo nameravajo tudi parafirati.

Ministrstev bo 19, tri bodo nova, in sicer omenjeno ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer, ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Igor Papič. Poleg 19 ministrstev pa bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga bo vodil Matej Arčon. Zakon o vladi bodo vložili v parlamentarni postopek po potrditvi poslanskih mandatov na petkovi ustanovni seji državnega zbora.

Kandidati za ministre

– Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer
– Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec
– Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič
– 
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon
– Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar
– Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec
– Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič
– Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek
– Ministrstvo za varstvo narave in okolja: Uroš Brežan
– Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj
– Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan
– Ministrstvo za gospodarstvo, šport in turizem: Matjaž Han
– Ministrstvo za javno upravo, samoupravo: Sanja Ajanović Hovnik
– Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan
– Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu: Matej Arčon

Foto: Zajem zaslona RTV

V vseh treh strankah imajo nekaj imen še nedorečenih. V Gibanju Svoboda sta to resorja za digitalno preobrazbo in kmetijstvo, v SD resor za regionalni razvoj in kohezijo, v Levici pa resorja za delo, družino, socialne zadeve in za kulturo. Kandidate za ta ministrstva bodo najprej uskladili znotraj strank. Kot pravi Golob, bo ministrovo ekipo na posameznem resorju sestavljala ena stranka, tako da bodo iz iste stranke, kot prihaja minister, imenovani tudi državni sekretarji.