Gasilci in pripadniki CZ iz Goriške regije na pomoč v Severno Makedonijo

Foto: Neja Pavlica

Danes se je na pot proti Severni Makedoniji odpravila enota z 52 gasilci in pripadniki civilne zaščite (CZ) iz Goriške (Severno Primorske) in Obalno Kraške regije.

Na območje Berova se je odpravila druga odprava, 52 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Od tega je 43 gasilcev in 9 pripadnikov civilne zaščite, ki bodo skrbeli, da bodo gasilci na terenu varno in učinkovito opravljali svoje naloge. Ta enota bo zamenjala odpravo, ki je v Severni Makedoniji že od 6. avgusta. Predvidoma naj bi se druga odprava nazaj v Slovenijo vrnila 17. avgusta, sporoča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz Severno Primorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk ter Obalno Kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper.

Požar je še vedno aktiven, ogromno pa je tudi ponovitev požara, kar pa edino lahko prepreči zadostno število gasilcev in drugih sil za gašenje požara. Slovenska enota gasilcev še naprej gasi največja žarišča požara, kjer se le-ta najbolj širi in ogroža vasi ter prebivalstvo. Danes ponoči so gasilci opravljali svoje delo dvajset ur, praktično skoraj cel dan, je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Posebna vozila za gašenje požarov v naravnem okolju ostajajo v Severni Makedoniji, menjala se bo le ekipa, saj gre za zelo dolgo in naporno delo, ki za prvo enoto traja že od 5. avgusta po najmanj 12 ur na dan v izredno težkih razmerah. Do sedaj je bila le ena lažja poškodba gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.