Flores Musicae 2021 v znamenju Danteja Alighierija

Foto: FB Kulturni dom Nova Gorica - Iztok Mlakar

Kulturni dom Nova Gorica tudi letos vstopa v jesen s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki se začenja danes, 30.10., ob 20. uri s koncertom Iztoka Mlakarja in Davida Šuligoja, zaključuje pa v nedeljo, 3.10. 2021.

Enajsta edicija festivala je ob 700-letnici smrti velikega srednjeveškega pesnika Danteja Alighierija spletena okrog povezav med glasbo in poezijo. Srednjeveško glasbo in pesništvo so močno zaznamovali tudi številni, pogosto anonimni pesniki-pevci, imenovani trubadurji. Ti so, med drugim, pogosto peli o ljubezni, s svojimi prigodami pa tudi razveseljevali poslušalce.

Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovali Iztok Mlakar in David Šuligoj, pevka in harfistka Anne Azema ter lutnjist Fabio Accurso, švicarsko-ameriški Duo Moirai ter legendarna sopranistka Emma Kirkby in Bor Zuljan. Petkov koncert v Vili Vipolže je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese.

Foto: FB Kulturni dom Nova Gorica

Letošnja novost festivalske karavane je sodelovanje z muzikologom Tomažem Gržeto, ki bo svoje vtise in ocene beležil v obliki festivalskega dnevnika. Poleg glasbenega programa festival ponuja tudi brezplačna vodena ogleda v Vili Vipolže in cerkvi s. Mihaela v Šmihelu.

Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, sprva znan pod imenom Dnevi stare glasbe, je v dosedanjih desetih izvedbah postregel z več kot petdesetimi koncerti, s katerimi je na Primorskem našel hvaležno poslušalstvo in vzgojil zvesto, informirano, zanimanja polno publiko, so zapisali na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica.