Finska najsrečnejša država na svetu, Slovenija napredovala na 22. mesto

Foto: Pixabay

Finska je bila že peto leto zapored razglašena za najsrečnejšo državo na svetu v okviru letnega poročila o sreči, ki od leta 2012 vsako leto nastaja pod okriljem Združenih narodov in zajema 146 držav. Slovenija je napredovala na 22. mesto.

Poročilo temelji na oceni sreče, ki jo podajo državljani ter drugih podatkih, kot so stopnja BDP, socialne podpore, osebne svobode in korupcije. Na podlagi povprečja iz triletnega obdobja se državi dodeli ocena na lestvici od nič do deset. Zadnja izdaja je bila dokončana pred rusko invazijo na Ukrajino.

Foto: Pixabay – Finska (na fotografiji je prestolnica Helsinki) je najsrečnejša država na svetu

Poleg Finske so se na vrhu lestvice najsrečnejših držav pričakovano znašle tudi nekatere od najbolj razvitih držav v Evropi. Drugo mesto zaseda Danska, sledijo pa ji Islandija, Švica in Nizozemska. Slovenija je bila lani na 29. mestu, letos pa se je povzpela na 22. mesto. Med našimi sosednjimi državami je najviše uvrščena Avstrija na 11. mestu, Italija je 31., Hrvaška 47. in Madžarska na 51. mestu.

Združeni narodi poročilo objavljajo vsako leto od leta 2012. Letos je bilo objavljeno 18. marca, dva dni pred današnjim mednarodnim dnevom sreče, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila pred desetimi leti.

Foto: Pixabay

Na dnu lestvice se je znašel Afganistan, ki ga še vedno pestijo travme zaradi številnih vojn in huda lakota, ob tem se je od prevzema oblasti s strani talibanov močno poslabšala tudi splošna humanitarna kriza. Na predzadnje mesto se je uvrstil Libanon, ki se sooča z gospodarskim zlomom, poleg Afganistana in Venezuele pa je na lestvici zabeležil tudi največji padec. Največji napredek so med 146 državami dosegle Srbija, Bolgarija in Romunija.