Festival v Goriških Brdih: MOJSTRI IMPROVIZACIJE

Foto: FB Občina Brda

V Šmartnem v Goriških Brdih se je včeraj začel festival kreativne in improvizirane glasbe. Tri dni bo gostil pomembna imena z mednarodne scene sodobne improvizirane glasbe.

Mladim perspektivnim glasbenikom festival ponuja možnost ustvarjanja na delavnicah s svetovno priznanimi mojstri. Letošnje delavnice bo vodil ameriški klarinetist in saksofonist Michael Moore.

Festival letos obeležuje tudi 40 let umetniškega delovanja svojega idejnega in programskega vodje Zlatka Kaučiča. Mednarodno priznani bobnar in tolkalec je doslej sodeloval na več kot 60 albumih ter nastopal in snemal z velikimi imeni in inovatorji. Za svoje glasbeno ustvarjanje je doma in v tujini prejel več priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada leta 2011. V galeriji Hiše kulture mu bo posvečena razstava fotografij z naslovom Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti.

Osredja gosta festivala bosta britanski skladatelj in inovator Barry Guy, eno od vodilnih imen v Evropi na področju improvizirane glasbe ter švicarska glasbenica Maya Homburger, ki je razvila svoj način izvajanja baročnih solo del v kontekstu svobodne improvizirane glasbe.

Foto: Pixabay

Današnje koncertno dogajanje bo začela skupina Gala Furlana, Matjaža Bajca in Clarisse Durizzotto, sledil bo nastop dua Alberta Cirere in Silvie Bolognesi. Večer bo zaključil nastop dvojnega tria v sestavi Marco D’Orlando, Žige Jenka in Leonarda Medice ter Urbana Kušarja, Francesca Ivone in Jureta Boršiča. V soboto se program začenja ob 18. uri v Hiši kulture, kjer bo potekal pesniški nastop ob glasbeni spremljavi Tee Plesničar in Milana Dekleve. Sledil bo koncert Giorgio Pacorig Tria ter dua Thea Ceccaldija in Edwarda Perrauda. Na koncu bo še koncert udeležencev delavnice pod vodstvom Michaela Moora.