Eksplozija v Gorici namerno dejanje: BLISKOVITA PORABA PLINA

Foto: FB Stefano Ceretta

Lani, v noči z 19. na 20. junij, je silovita eksplozija v Drevoredu 20. septembra v Gorici terjala tri življenja. Eksplozija je bila najverjetneje posledica namernega dejanja, ugotavlja poverjeni izvedenec goriškega javnega tožilstva.

V nesreči so življenje izgubili 50-letni Fabrizio Facchettin iz Fare, ki se je v Gorico preselil leta 2012, 43-letna Sabina Trapani iz kraja Caorle in 45-letni Miha Uršič iz Vrtojbe.

Sodni izvedenec je med ogledom stanovanja med drugim ugotovil, da je bila kuhinja pritličnega stanovanja opremljena z dvema plinskima pipama, od katerih je bila le ena povezana na štedilnik, poroča Primorski dnevnik. Takoj za tem je vzel v pretres podatke o porabi plina v Facchettinovem stanovanju. Iz njih izhaja, da je v dneh pred eksplozijo poraba bila konstantna in v skladu z običajno, vsakodnevno uporabo domačega kuhinjskega štedilnika. Na dan eksplozije pa je prišlo do anomalije; števec je ob 03.27 zabeležil bliskovit poskok pri porabi plina, ki ga je mogoče razložiti le z odprtjem ene izmed dveh plinskih pip. Med ruševinami so preiskovalci prišli do nepovezane plinske pipe, iz katere je plin lahko prosto uhajal v stanovanje.