Dijaki se vračajo v šolske klopi: TEDENSKO IZMENJEVANJE

Foto: Vlada RS - Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

V ponedeljek se bo pouk za dijake začel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki v šoli tedensko izmenjevali, je na današnji novinarski konferenci potrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Epidemiološko stanje v vrtcih in šolah je stabilno, sistem pa odziven, pravi ministrica. Zadnji podatki kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah pa 90 odstotkov učencev in učiteljev. Delež aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni je odstotek otrok v državi, je še dodala.

V naslednjem tednu se bo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah začelo tudi prednostno cepljenje zaposlenih, najprej za starejše od 50 let. V veljavi ostaja tudi tedenska obveznost testiranja zaposlenih.

Polovica dijakov se bo en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, pri čemer se bodo vsak teden izmenjali. Za srednješolce zaključnih letnikov ni sprememb. Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje, še pojasnjuje Kustečeva. Enako velja tudi za udeležence izobraževanja odraslih.

Foto: Pixabay

Za osnovnošolce bo pouk še naprej potekal po modelu B, tako da se bodo učenci še naprej izobraževali v šolah. Novost predstavlja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi v matičnih razredih za vse učence od vključno 6. razreda. Nošenje zaščitnih mask bo obvezno tudi v srednjih šolah, uporabljati pa jih bodo morali tudi tudi vsi učitelji.