Danes rezultati analize vode iz anhovskega vodovoda: KDAJ VARNO PITJE IZ PIP?

Foto: Pixabay

Danes naj bi bili znani rezultati kemijske analize vode iz vodovoda v Anhovem, na osnovi katerih se bodo odločali, ali bodo pitno vodo še naprej zagotavljali iz cisterne, oziroma jo bo mogoče znova uporabljati iz pip.

Potem ko je 24. julija po napaki na industrijski čistilni napravi podjetja Eternit prišlo do onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu Anhovo, velja prepoved uporabe vode iz vodovodnega sistema za prehrambene namene, pitje in umivanje zob. Prebivalcem so pitno vodo zagotovili z gasilsko cisterno, ki so jo postavili v kraju.

Rezultate vzorcev, odvzetih 30. julija za kontrolo kemijskih parametrov, pričakujejo danes po 15. uri. Po neuradnih informacijah iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano naj bi bili vzorci skladni s pravilnikom o pitni vodi. Analiza vzorcev vode iz vodovoda, ki so jih odvzeli 27. julija, po navedbah občine nakazuje potrebo po dodatnem mikrobiološkem vzorčenju zaradi ugotavljanja morebitne prisotnosti parazitov v pitni vodi. 

Foto: eternit.si

Do onesnaženja vode v anhovskem vodovodu je prišlo zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit Slovenija. Industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo je odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili. V podjetju poudarjajo, da je šlo za “enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo” in hkrati zagotavljajo, da so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo, da bi se takšen dogodek ponovil. Zaradi kolektivnega dopusta je proizvodnja v Eternitu od 25. julija začasno ustavljena.