Danes prva dražba Agroinda: POKER ZAINTERESIRANIH

Foto: Pixabay

Danes bo stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan skušal na prvi dražbi prodati vipavsko družbo kot poslovno celoto. Izklicna cena je 2,4 milijona evrov. Neuradno naj bi bili v igri predvsem štirje zainteresirani kupci, tako domači kot tudi tuji.

Med zainteresiranimi ni bližnjih vinskih kleti, tako briške kot sežanske. Na dražbi so v poslovno celoto vključene tako nepremičnine, oprema in kmetijski stroji ter mehanizacija, ki so potrebni za osnovno proizvodnjo, kot tudi zaloge, nedokončana proizvodnja, vse veljavno registrirane blagovne znamke in obstoječa delovna razmerja zaposlenih.

Foto: Pixabay
Med prvimi, ki so že ob stečaju Agroinda napovedali možnost ustanovitve konzorcija za nakup premoženja Agroinda, je bil ajdovski župan Tadej Beočanin. Ali je do ustanovitve konzorcija prišlo ni želel govoriti. Izjavo naj bi podal po današnji dražbi.

Po slabi izkušnji z ukrajinskimi lastniki  so na Vipavskem prepričani, da je nakup podjetja najboljša možna rešitev za prihodnost vinogradniške panoge v dolini. Zadružni vinogradniki in zaposleni v podjetju si želijo dobrega lastnika, ki bo znal upravljati s premoženjem. Trgatev že trka a vrata in marsikateri pridelovalec grozdja se sprašuje, kam z letino, če Agroind ne bo znova zaživel.

Foto: Pixabay

Agroind je velik dolžnik do kmetov, ki so s surovino zalagali vipavsko vinsko klet. Ti še vedno niso dobili plačila za zadnje tri letnike. Tisti, ki so lansko letino grozdja oddali v vipavsko klet, bodo plačilo dobili na podlagi prodaje vina letnika 2016, kot je sodišče sklenilo na predlog stečajnega upravitelja. Plačilo letnika 2014 bo zadruga vpisala v stečajno maso, plačilo letnika 2015 pa bo Kmetijska zadruga Vipava reševala s prodajo nepremičnin, ki jih je dobila od Agroinda.

Uredništvo