Čiščenje zasnežene ceste čez prelaz Vršič: PROBLEM VZDRŽEVANJA

Foto: gore-ljudje.net

Krajevna skupnost Soča Trenta je na ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek naslovila odprto pismo glede čiščenja zasnežene ceste čez prelaz Vršič med prvomajskimi prazniki.

Krajani, za katere je povezava do Kranjske Gore zelo pomembna, že dlje časa opozarjajo na problem vzdrževanja Vršiške oz. Ruske ceste. V minulih dneh je bila cesta zaprta, čeprav je bila kopna.

V odprtem pismu krajani ministrico Bratuškovo prosijo za odgovore na vprašanja, ki se porajajo. Zanima jih, kako je možno, da je Vršič zaprt, ko pade manj kot 50 centimetrov snega na zeleno in toplo podlago ter zakaj Vršič ni bil tudi uradno odprt kljub temu, da se je sneg vmes popolnoma stopil. Želijo tudi odgovor, zakaj kljub številnim opozorilom o nesmotrni porabi javnih sredstev, 18 kilometrov dolg odsek ceste še vedno čistita dva koncesionarja; Kolektor CPG s svojimi stroji iz 30 kilometrov oddaljenega Bovca in Gorenjska gradbena družba s svojimi stroji iz Kranjske Gore. Poleg tega ministrico pozivajo, naj javnosti predstavi stroške zimskega vzdrževanja ceste za zadnje štiri zimske sezone.

Letos je bila cesta čez Vršič zaprta od prvih snežnih padavin v nedeljo, 28. aprila, pa vse do torka, 7. maja. V tem obdobju je koncesionar s primorske strani dvakrat očistil cesto do meje na vrhu, medtem ko je sneg na gorenjski strani skopnel. Številni so se čez Vršič peljali po uradno zaprti cesti.

Foto: gore-ljudje.net

Prebivalci doline Soče in Trente so že pred več kot štirimi leti pisali odprto pismo takratnemu ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, s katerim so se dogovorili, da se spremeni kategorija ceste čez Vršič z vidika zimskega vzdrževanja tako, da se cesto čisti in ohranja odprto, dokler snežne razmere zaradi nevarnosti snežnih plazov to dopuščajo.

Predsednik Krajevne skupnosti Soča Trenta Božidar Kavčič je pojasnil, da so v zadnjih štirih letih opozarjali na nerazumno pozno odpiranje, ko je bila cesta že sama po sebi kopna, včasih pa tudi na brezglavo odpiranje Vršiča z veliko stroški, klub temu da se je v naprej vedelo, da bodo zapadle velike količine snega.