Ciklokros spektakel v Novi Gorici: PO TRAVNATIH IN GOZDNIH POTEH

Foto: Alessandro Billiani

V nedeljo, 23. decembra bo v organizaciji KK Pantal v Novi Gorici potekala mednarodna ciklokros tekma. Dirka bo krožna in se bo odvijala po travnatih in gozdnih poteh ter asfaltiranih odsekih. Start in cilj bosta pred osnovno šolo Frana Erjavca. Dirka bo štela tudi za točkovanje Slovenske ciklokros lige.

Kolesarski klub Pantal iz Šempetra pri Gorici je bil ustanovljen z namenom združevanja ljubiteljev kolesarstva, razvijanja in gojenja rekreativnega ter tekmovalnega kolesarstva in popularizacije tega športa.

Dirka bo polna ovinkov, umetnih ovir in kratkih vzponov ter spustov. Tekmovalo se bo z posebnimi ciklokros kolesi. To so posebna dirkalna kolesa, prilagojena za vožnjo po terenu. Dirka bo zajemala kategorije od 13. pa tja do 60. leta starosti.

Foto: Alessandro Billiani

Že lani in predlani se je Kolesarski klub Pantal pod okriljem KZS predstavil kot organizator ciklokros dirk. Organizirane so bile v Orehovljah ter v Cerknici. Letos mu jo je prvič uspelo umestiti tudi v koledar oz. pod okrilje lige naših zahodnih sosedov, pokal Trofeo Triveneto ciclocros.

V preteklost se je tudi v Sloveniji vsako zimo prirejalo državno prvenstvo v ciklokrosu. Kasneje je gorsko kolesarstvo izpodrinilo ciklokros, tako da je bila ta disciplina v Sloveniji postavljena na stranski tir.

Foto: Alessandro Billiani

Ideja o ciklokrosu se je porodila mlademu francoskemu vojaku, ki je moral svojega generala na konju spremljati s kolesom. Konj je bolje premagoval neravne terene kot pa Daniel Gousseau, zato je slednji leta 1900 prišel na idejo, ki jo je kmalu tudi realiziral. Rodil se je ciklokros. Gousseau je zaradi tega odkritja leta kasneje postal celo generalni sekretar francoske kolesarske zveze. Leta 1902 je bilo organizirano prvo državno prvenstvo v ciklokrosu, prvo svetovno prvenstvo pa šele leta 1950.

MU