Azbestni bolniki rizična skupina: POŠILJKE IZ ITALIJE

Foto: Pixabay

Krajani občine Kanal ob Soči, združeni v društvo Eko Anhovo in dolina Soče, so zaskrbljeni zaradi epidemije novega koronavirusa. V občini namreč živi veliko azbestnih bolnikov, ki sodijo v rizično skupino. Skrbi jih nadaljnje delovanje družbe Salonit Anhovo, ki prejema pošiljke iz Italije, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Kljub ostrim omejitvam, ki veljajo za prebivalstvo, za gibanje, za vstope v državo, pa cementarna – sosežigalnica Salonit Anhovo, kjer so zaposleni naši sokrajani, še naprej sprejema pošiljke sekundarnih goriv oziroma odpadkov iz Italije, kjer so razmere zaradi virusa izjemno zaostrene,” izpostavljajo v društvu. Pristojne institucije pozivajo, da ukrepajo v smeri omejitve tveganj, ki jih predstavlja tovorni promet iz Italije.

Foto: Salonit Anhovo

V družbi Salonit Anhovo glede nadaljevanja proizvodnje in prejemanja pošiljk odpadkov za sežig iz Italije navajajo, da delujejo skladno z veljavnimi predpisi, sklicujejo pa se tudi na veljavno okoljevarstveno dovoljenje Agencije RS za okolje. Hkrati navajajo, da stiki med zaposlenimi in prevozniki niso pogosti ter da so sprejeli previdnostne ukrepe.