Aprilsko zasedanje evropskih poslancev: ČAS ODLOČNIH UKREPOV

Foto: Pixabay

Evropski poslanci so na aprilskem plenarnem zasedanju odločali o številnih poročilih, s katerimi Evropski parlament kot soodločevalec omogoča hitrejšo prilagoditev pravil nekaterih skladov, iz katerih bodo države črpala sredstva ukrepov za boj proti COVID-19, z nekaterimi odločitvami pa zagotavljajo dodatna sredstva za zdravstvene sisteme. Poleg zakonodajnih poročil so odločali tudi o resoluciji Evropskega parlamenta o usklajenem ukrepanju EU v povezavi s pandemijo COVID-19.

»V tem trenutku EU skupaj in vsaka država članica posebej potrebuje hiter in učinkovit odziv, ki bo reševal življenja, varoval naše zdravje, zagotovil gospodarsko preživetje in obvaroval socialni položaj ljudi. Podprla sem vse zakonodajne ukrepe Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki zasledujejo ta cilj,« je povedala evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS).

Foto: ELS – Romana Tomc

Tomčeva je opozorila, da bo tako kot doslej, tudi v nadaljevanju »glasovala za vse predloge, ki bodo krepili učinkovitost, povezanost in solidarnost. Ne morem pa podpreti predlogov, ki Evropsko unijo v teh časih razdvajajo. Dogovorili smo se, da bo resolucija vsebovala rešitve, ki nas povezujejo in o katerih lahko najdemo skupno stališče. Tega dogovora politične skupine v Evropskem parlamentu niso zmogle upoštevati. Ker resolucija temelji na različnih merilih in kriterijih, je nisem mogla podpreti, saj bi s tem podprla dvojno moralo in politično obračunavanje. Vse to škoduje naši skupni evropski prihodnosti. Predvsem pa škoduje ljudem, ki so v tem trenutku v težkem položaju in potrebujejo našo pomoč in enotnost.«