Anej Doplihar v vožnji na čas v Tokiu na 13. mestu

Foto: FB Anej Doplihar

Danes je na paraolimpijskih igrah v Tokiu svoj krstni nastop dočakal edini slovenski parakolesar Anej Doplihar iz Dornberka, ki je v vožnji na čas v kategoriji H3 osvojil 13. mesto.

Že jutri čaka Dopliharja še drugi nastop na paraolimpijskih igrah. Popoldne po japonskem času oziroma dopoldne po slovenskem ga čaka cestna dirka.

Taktika, ki sva jo naredila s trenerjem Luko Kovicem je dobro delovala. Trasa je bila nekako drugače postavljena kot na olimpijskih igrah. Meni je odgovarjala, sicer pa nisem navajen tako hribovitih kronometrov z do desetodstotnimi klanci. S samo vožnjo sem zadovoljen in komaj čakam cestno dirko,“ je svoj nastop ocenil 28-letnik iz Dornberka.

Kolesarji so med paraolimpijskimi igrami, tako kot njihovi kolegi med olimpijskimi, ločeni od preostalih udeležencev, saj imajo tekmovanja v od Tokia dve uri oddaljenem Fudžiju.

Doplihar je v kategoriji ročnih kolesarjev H3 na razgibani trasi, prevoziti so morali tudi dva dolga in zahtevna vzpona, vseskozi vozil s približno enakim ritmom in bil že na vmesnih časih po osmem in 16. kilometru na mestih, kjer je nazadnje tudi končal svoj paraolimpijski prvenec. Za zmagovalcem je zaostal 3 minute in 44 sekund.

Po 24 kilometrih se je zlatega odlija veselil Avstrijec Walter Albinger, ki je le za 1,89 sekunde ugnal Nemca Vica Merklena, bron si je prikolesaril Španec Luis Miguel Garcia Marquina.

Foto: FB Anej Doplihar

Na ravnini sem se nekoliko šparal, nisem napadal, v enem krogu sta bila dva dolga klanca. Na celotni dirki je bilo pol ure vožnje na maksimum. Predvsem sem gledal na povprečne vate, s tem sem zadovoljen,“ je svoj nastop komentiral Doplihar in dodal da bo za boljšo oceno nastopa potrebno narediti temeljito analizo.