Novogoriški mestni svetniki potrdili nakup nepremičnin nekdanje industrije apna v Solkanu

Foto: ML

Na včerajšnji izredni seji novogoriškega mestnega sveta so svetniki le z enim glasom proti potrdili nakup nepremičnin na kompleksu nekdanje proizvodnje apna in apnenih izdelkov v Solkanu.

Novogoriška občina naj bi za nakup omenjene nepremičnine družbi Salonit Anhovo plačala nekaj več kot 1,3 milijona evrov.

Stavbe s proizvodnimi prostori na omenjenem območju še stojijo, po predlagani prodajni pogodbi pa jih bo sedanji lastnik odstranil. V razpravi mestnih svetnikov je bilo prav rušenje proizvodnih prostorov Solkanske industrije apna (SIA), kjer že več let ne poteka proizvodnja, najbolj sporno. Od stavb naj bi ostala le sedanja poslovna stavba, ki naj bi bila v dobrem stanju.

Okrog 8.000 kvadratnih metrov površin želijo nameniti širitvi bližnje podjetniške cone, kamor želijo privabiti nova visokotehnološka podjetja. Za vzpostavitev čistejšega okolja bi radi z območja umaknili tudi tamkajšnjo Livarno, ki pa je napovedala morebitno širitev in ne ukinitev proizvodnje.

Novogoriški svetniki so v nadaljevanju seje potrdili rebalans letošnjega občinskega proračuna. Z njim so zagotovili denar za nekatere investicije in nakupe, ki še niso bili načrtovani. Odlok o drugem rebalansu zajema spremembe tako na prihodkovni kot tudi na odhodkovni strani in pomeni spremembo veljavnega proračuna tako, da bo realizacija do konca proračunskega leta čim bolj optimalna.