17. Festival vrtnic v Novi Gorici

Foto: Mateja Pelikan (FB MONG)

V Novi Gorici, mestu vrtnic, in bližnji okolici bo med 30. aprilom in 22. majem potekal 17. Festival vrtnic, ki bo ponujal pisano paleto različnih strokovnih in kulturnih prireditev in doživetij, povezanih z vrtnicami.

Poleg ogledov bodo v sklopu festivala na ogled tri razstave – fotografska, slikarska in letos prvič tudi razstava keramičnih izdelkov, z otvoritvijo katere se tudi začenja letošnji Festival vrtnic. S kulturnimi prireditvami se dogajanju pridružuje kostanjeviški samostan, ki bo v prihodnjem letu obeležil dve častitljivi obletnici.

V vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici je nastala druga največja zbirka burbonk v Evropi in je postala ena največjih turističnih atrakcij na Goriškem. Na ogled bodo vsak dan od 10. do 17. ure, od 30. aprila pa do konca maja oz. dokler bodo vrtnice v polnem razcvetu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi rožne nasade v mestu, razstave, se udeležili delavnic, obiskali koncerte in poskusili okusno kulinarično ponudbo.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Strokovno predavanje in strokovne oglede vrtničnih nasadov bo pripravil član Goriškega društva ljubiteljev vrtnic Edi Prošt. Pripravili bodo tudi dve delavnici aromaterapije, od katerih bo druga namenjena otrokom, starim od osem do 12 let.

V Goriškem društvu ljubiteljev vrtnic že vse od prvih festivalov vrtnic razmišljajo o oblikovanju rosarija, ki naj bi ga dobili do leta 2025, ki bo v Novo Gorico vabila Evropska prestolnica kulture, pojasnjuje predsednica društva Katje Kogej. Predlogov za lokacijo za ureditev rosarija je bilo že več, med zadnjimi pa se jim zdi najbolj sprejemljiv v parku Laščakove vile na Rafutu.

Foto: Pixabay

Na svoj račun bodo tudi letos prišli ljubitelji kulinaričnih dobrot, saj bodo na voljo različne jedi z vrtnicami. Tokrat bodo gostom ponujali predvsem sladice z vrtnicami, pripravljali pa bodo tudi poseben brezalkoholni vrtnični napitek.