132 novih okužb na severnem Primorskem: TRETJA NAJSLABŠA REGIJA

Foto: Pixabay

Stanje na severnem Primorskem se še zaostruje. Glede na dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu na 100.000 prebivalcev (107,2) je goriška statistična regija trenutno s tretjim najslabšim rezultatom med slovenskimi regijami.

V ponedeljek je bilo največ novih okužb potrjenih v občini Tolmin, in sicer 47. Večino teh so odkrili v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

V ponedeljek je bilo v Goriški regiji potrjenih 132 novih primerov okužb, od tega daleč največ v občini Tolmin 47, v mestni občini Nova Gorica pa 19. Ostali primeri po občinah: Idrija 15, Ajdovščina 14, Brda 11, Cerkno 8, Vipava 5, Miren – Kostanjevica 4, Šempeter – Vrtojba 3, Kanal, Kobarid in Renče – Vogrsko po 2 primera, Bovec 0.

Foto: FB Dunja Winkler Savnik

Vse bolj resno je stanje v šempetrski bolnišnici. Na tamkajšnjem COVID oddelku je trenutno 53 bolnikov, kar je največ doslej v času epidemije. Šest od teh je v intenzivni enoti, je pozno popoldan v kratkem sporočilu regijskemu štabu CZ navedla strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. „Včeraj smo testirali skupaj 213 zaposlenih  in bolnikov na internističnih oddelkih, med njimi je bilo še 8 bolnikov pozitivnih in smo jih danes dopoldne takoj premestili na COVID oddelek. Pozitivnih je bilo tudi 11 zaposlenih, ponovno večinoma iz zdravstvene nege. Kapacitete COVID oddelka sprotno povečujemo glede na prerazporejanje kadra iz drugih oddelkov. Od četrtka bomo izvajali le urgentne operacije in dodatno zmanjšali obseg specialistične ambulantne dejavnosti, da pridobimo zdrav kader, ki bo prerazporejen na internistične oddelke in COVID. Dodatno prerazporejamo tudi zdravniški kader za COVID oddelek, ki ostaja na srečo zdrav,” je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice.

Foto: Pixabay

V zadnjih 7 dneh pa je bilo v Goriški regiji potrjenih skupno kar 889 okužb. V povprečju to pomeni 127 na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev 107,2, kar je trenutno tretje najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami. Na državni ravni je nižje in znaša 88,2.

Okužbe po občinah Goriške regije
Vir: Sledilnik za covid-19

Največ aktivno okuženih je trenutno v občini Ajdovščina, in sicer 398, tudi 14 dnevna pojavnost je tu najvišja (2.050). V mestni občini Nova Gorica je 313 aktivnih okužb (982). Glede na število okužb in 14 dnevno pojavnost le teh na 100.000 prebivalcev (več kot 1.000) pa je položaj resen še v naslednjih občinah: Renče – Vogrsko, Brda, Kanal ob Soči, Tolmin, Vipava, Idrija in Miren – Kostanjevica. Trenutno je na severnem Primorskem edina svetla točka občina Kobarid, kjer imajo le 19 aktivnih okužb (14 dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 469).