13. festival Okusi Vipavske: SPOZNAJMO VIPAVCA

Foto: Pixabay

Danes se je na dvorcu Zemono začel 13. festival Okusi Vipavske. Predstavlja se 45 vinarjev, ki obiskovalcem v okušanje ponujajo več kot 100 različnih vrst vin iz Vipavske doline. Festival spremlja tudi bogata kulinarika, tržnica domačih dobrot in drugo.

V Razvojni agenciji ROD v Ajdovščini so pred 13 leti povezali vinarje Vipavske doline, da bi skupaj pripravili projekt, ki bo pomenil predstavitev najboljšega iz vipavskih kleti.

Foto: FB Dvorec Zemono

Okusi Vipavske ponujajo tudi celo vrsto kulinaričnih priložnosti. To ni le dvodnevni festival, ampak tudi kulinarični mesec, ki med 22. aprilom do 19. majem poteka v 18 gostilnah in restavracijah po vsej Vipavski dolini in njenih obronkih.

Poleg vinskih in kulinaričnih degustacij bodo obiskovalci na tržnici vipavskih dobrot lahko spoznavali tudi druge okuse, saj bo 16 ponudnikov predstavilo domače sire, mesnine, med, pecivo, olja, izdelke iz sadja in še kaj. Danes in v ponedeljek pripravljajo tudi posebno delavnico z naslovom Spoznajmo Vipavca, pri čemer je pod pojmom Vipavec mišljeno vipavsko vino.

Foto: FB Okusi Vipavske

Festival je tudi posebna priložnost za mlade, ki študirajo gastronomijo in turizem. Na posebni stojnici se bodo predstavili študenti ASPIRA University College, mednarodnega študija gastronomije iz hrvaškega Splita ter slovenski študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, wellness in turizem Bled.