Zver pod Čavnom pokončala kravo in telička: NA DELU MEDVED?

Foto: Pixabay

Na pašniku pod Čavnom, natančneje pod Zasodom je zver napadla 12-letno kravo in njenega komaj dan starega telička. Kravi, ki je dan prej telila, je napadalec popolnoma odtrgal vime, viden je bil tudi močan udarec po hrbtu, teličku pa je odgriznila ušesa in del nog. Predstavniki pristojnih veterinarskih služb po prvih znakih sklepajo, da je bil na delu medved, poroča Primorski dnevnik.

Foto: Pixabay

Gospodarju Stanku Breclju iz Vitovelj so tamkajšnji domačini povedali, da je 46-glavo čredo na pašniku, ki se nahaja na okrog 600 metrih nadmorske višine, nekaj splašilo. Čreda, ki je bežala pred napadalcem, se je preplašena razdelila na dva tropa. Zaustavila je ni niti varovana ograda z električnim pastirjem. Po pripovedovanju gospodarja slednja ni bila nikjer poškodovana, zato jo je napadalec očitno preskočil. Nekateri tipični znaki napada, kot na primer odtrganje vimena, polnega mleka nakazujejo, da je bil na delu najverjetneje medved. Da je šlo za močno žival priča tudi dejstvo, da je imela napadena krava, ki bi sicer po ocenah gospodarja dala okoli 350 kilogramov mesa, po vsej verjetnosti zlomljeno hrbtenico.

Foto: Pixabay

Brecelj v treh desetletjih, odkar se ukvarja z živinorejo, kaj takšnega še ni doživel, je pa na tistem območju v preteklih dneh videl velikega risa, tam pa naj bi že opazil tudi medvede. Ker je kravo in telička najverjetneje napadel medved, ki v Sloveniji sodi med zaščitene zveri, gospodar upa, da mu bo država izplačala vsaj odškodnino za poginuli živali. Po prvih informacijah naj bi za kravo prejel 150 evrov, za telička pa 70 evrov odškodnine.

Uredništvo