Zunanji amfiteater v Novi Gorici darilo Ministrstva za kulturo

Foto: FB MO Nova Gorica

Projekt zunanjega amfiteatra v Novi Gorici bo po treh desetletjih le ugledal luč. Novo prizorišče za kulturne prireditve in koncerte bo predvidoma do naslednjega leta zgrajeno med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka, sporočajo iz novogoriške mestne občine (MONG).

Projekt vodi Ministrstvo za kulturo, ki za investicijo namenja 2 milijona evrov. Z gradnjo naj bi začeli letošnjega oktobra, zaključek pa je predviden v letu 2022.

Že po prvotnih načrtih profesorja Vojteha Ravnikarja pred 30 leti je bila na zadnji strani SNG Nova Gorica proti parku predvidena izvedba zunanjega teatra. Kot je povedala podžupanja MONG Damjana Pavlica, je projekt zunanjega amfiteatra darilo Ministrstva za kulturo ob pridobitvi naziva Evropska prestolnica kulture. „Veseli me, da smo prišli do take faze, da se že prenaša občinsko zemljišče na državo oziroma na ministrstvo. Rada bi se zahvalila vsem sodelavcem z mestne občine, ki so pripomogli, da se je to pohitrilo in da je prišlo do izvedbe. To je zelo velika pridobitev tako za SNG Nova Gorica kot seveda za mestno občino in širše,“ poudarja podžupanja, s katero se strinja tudi direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec, ki izpostavlja izjemen pomen nove pridobitve za gledališko dejavnost tudi zavoljo ugodnih klimatskih razmer v Novi Gorici: „SNG Nova Gorica je tudi gledališče, ki lahko glede na strukturo naših igralcev, izvaja tudi lahkotnejše žanre, ki bodo v poletnem času zagotovo našli mesto v tem amfiteatru.“

Foto: Mateja Pelikan

Amfiteater, ki bo lahko sprejel okrog 500 obiskovalcev, bo poleg gledaliških prireditev omogočil tudi izpeljavo koncertov, opernih in baletnih predstav.