Zmanjkalo je cepiva proti gripi: PRIHAJA NOVA POŠILJKA

Foto: Pixabay

Gripa je na pohodu, tudi na Goriškem, cepiva pa je v Sloveniji zmanjkalo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je naročil dodatnih 7.000 odmerkov štirivalentnega cepiva proti gripi za otroke od tretjega leta starosti, mladostnike in odrasle, ki na bi bilo na voljo v drugi polovici prihodnjega tedna.

Nekateri se proti gripi cepijo vsako leto, drugi imajo s cepljenjem slabe izkušnje. Zaradi povečanega povpraševanja je cepiva pri nas zmanjkalo. Cepivo proti gripi za odrasle je štirivalentno, kar pomeni, da ščiti proti trem različnim tipom oz. sevom virusa gripe. Za otroke do treh let starosti se uporablja trivalentno cepivo.

Foto: Pixabay

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka. Cepiti se je potrebno vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki jih pokrije cepivo. Podatki vsakoletih študij kažejo, da cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih, mlajših od 65 let, in prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30–70 odstotkih cepljenih starejših osebah in kroničnih bolnikih, pravijo na NIJZ.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Bolezenski znaki gripe se pojavijo približno tri dni po okužbi z virusom. To so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečini v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Znaki ponavadi izginejo v dveh do sedmih dneh, kašelj pa lahko traja tudi veliko dlje.

Foto: Pixabay

Za gripo vsako leto zboli približno 10 odstotkov prebivalcev. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših osebah, majhnih otrocih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti kot so virusne in bakterijske pljučnice.

Uredništvo