Že prihodnje leto možnost začetka gradnje železniškega loka v Vrtojbi

Foto: ML

Včeraj se je na delovnem obisku na Severnoprimorskem mudil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dopoldne se je udeležil seje sveta goriške regije v Cerknem, kasneje pa je obiskal še novogoriško, ajdovsko ter vipavsko občino.

Kot je napovedal Jernej Vrtovec, bi lahko že prihodnje leto začeli graditi železniški lok v Vrtojbi, zaradi katerega tovornim vlakom na poti med Gorico in Sežano ne bo potrebno voziti več do Nove Gorice in tam vlak obrniti v drugo smer. Ta investicija bi lahko pripomogla k dodatnemu razvoju čezmejnih logističnih dejavnosti, na ministrstvu pa v to smer že vodijo določene aktivnosti, še pojasnjuje minister.

V novogoriški občini je minister z županom Klemnom Miklavičem spregovoril o posodobitvah in investicijah v prometno infrastrukturo na Goriškem. Novogoriška občina za EPK razvija urbanistično podobo mesta. Posodobitve bo deležna tako železniška postaja kot njena okolica. Dogovorili se bodo tudi, kako bodo razdelili prostore, saj jih bodo del odstopili novogoriški občini. Miklavič je v izjavi po zaključku pogovora povedal, da se vidi pripravljenost ministrstva, da prisluhne potrebam lokalnega okolja in da se Vrtovec zaveda zgodovinske priložnosti, ki jo prinaša naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), pri čemer jim je ponudil pomoč.

Foto: Twitter – Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na obisku v goriški regiji

Med pomembnejše infrastrukturne projekte na Goriškem je Vrtovec izpostavil tudi obnovo in posodobitev ceste med Ravnico in Trnovim, ki je pomembna tudi za razvoj turizma. Zaradi varnosti tamkajšnjih prebivalcev je bi sklenjen dogovor, da bodo pospešeno začeli z rednimi vzdrževalnimi deli, pojasnjuje minister Vrtovec.

Foto: ML

Na Goriškem so ob obisku Vrtovca izpostavili tudi problematiko glede dogovora o kopalnem območju na reki Soči v Solkanu. Infrastrukturno ministrstvo ni pristojno za to področje, je pojasnil minister Vrtovec in hkrati obljubil, da bo priskočil na pomoč, da se bodo odgovorni vsaj začeli pogovarjati o možnih rešitvah problema, s katerim ne bi prepovedali kopanja in športnih aktivnosti na reki.