Zaustavitev širjenja novega koronavirusa: UGAŠANJE VEČINE DEJAVNOSTI

Foto: Pixabay

V želji, da bi zaustavili širjenje novega koronavirusa vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi, je napovedal premier Janez Janša. Poleg gostinskih lokalov, ki bodo povsod zaprti že od petka, bodo ob izjemah zaprti še hoteli in trgovski centri, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja.

Naslednji teden, ko imajo šolarji jesenske počitnice, bo po po besedah predsednika vlade Janeza Janše teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. „Prihodnji teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo,“ poudarja Janša.

Jutri bodo poleg gostinskih obratov z izjemo dostave in osebnega prevzema vrata zaprli še hoteli z izjemami, ki bodo veljale za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike. Zaprli se bodo tudi trgovski centri, enako kot spomladi pa bodo izjema živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni.

Foto: Pixabay

Zaradi povečanja števila okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Kljub temu je premier Janez Janša županom namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo. Ob tem je Janša pozval vzgojiteljice, naj nosijo maske. Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet, kot v času, ko ni šole, je dejal premier.

Janša je pozval gospodarstvenike, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. O morebitni ponovni uvedbi omejitve gibanja znotraj občin bo vlada odločila v naslednjih dneh. Glede prehajanja državne meje pa bodo tudi od sobote veljala enaka pravila kot doslej. Uvoz virusa iz drugih držav namreč trenutno ni opazneje prisoten, je navedel.

V teku je tudi preverjanje možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva, pojasnjuje Janša in poudarja, da se mora zdravstveni sistem reorganizirati, “da bodo pri testiranju prednostno prišli na vrsto tisti s simptomi, tisti, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih nujnih razlogov, in zaposleni na ključnih delovnih mestih”.

Foto: Kabinet predsednika vlade Janeza Janše

Janša poudarja, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da nihče ne bo ostal brez nujne zdravniške pomoči. O možnostih pomoči, če bi jo potrebovali, se Slovenija pogovarja tudi z drugimi članicami EU. Ob tem je poudaril, da so države ponudile pomoč v medicinski opremi in ne kadrih, saj slednjih primanjkuje tudi njim. Če bi Sloveniji denimo zmanjkalo naprav za predihavanje, lahko v tem valu tako računa na večjo pomoč kot spomladi.

“Odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle,” je izpostavil Janša.

Čez teden dni bo vlada preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili. Kriteriji glede števila okuženih, hospitaliziranih in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, ki veljajo za zapiranje dejavnosti v državi, bodo veljali tudi za odpiranje.

Vir: UKC Ljubljana

Posebna strokovna skupina že nekaj dni pripravlja smernice za šesti protikoronski zakonodajni paket, namenjen blaženju posledic epidemije. V njem bodo podobni ukrepi kot spomladi, je še napovedal Janša, ki se je zahvalil zdravstvenemu osebju, državljane pa pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav.