Zaslišanja v postopku smejalni plin na urgenci v Šempetru: KDO BO ODGOVARJAL?

Foto: ML

Prihodnji teden bo preiskovalni sodnik novogoriškega okrožnega sodišča začel z zaslišanji v postopku tragičnega dogodka, zaradi napake v reanimacijski sobi, zaradi priklopa na smejalni plin. Izsledke sodne preiskave bo okrožno sodišče posredovalo na tožilstvo, ki se bo glede na prejeto dokumentacijo odločilo, kako ukrepati naprej.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci vložilo zahtevo za preiskavo na okrožno sodišče v Novi Gorici zoper devet osumljenih oseb.
Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega iz Kanala ob Soči, ki se je poškodoval na delu. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, je umrl. Moškega so v reanimacijski sobi šempetrskega urgentnega centra priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, zaradi napake na instalaciji ob gradnji centra pa je iz cevi izhajal dušikov oksidul (smejalni plin), kar je bilo za moškega žal usodno.

Foto: Pixabay

Reanimacijski prostor je del nove urgence v Šempetru, ki je bila zgrajena v manj kot letu dni in je bila odprta le tri mesece pred tragičnim dogodkom. Naložba je bila vredna 6,7 milijona evrov.

Zaradi varstva interesa preiskave, podrobnejših informacij na okrožnem sodišču ne posredujejo, poroča Primorski dnevnik. Obstajalo naj bi več možnosti. Na tožilstvu bi lahko zahtevali dopolnitev preiskave. V kolikor po njihovi presoji dopolnitev ne bo potrebna, se bodo odločili zoper koga od osumljenih v tej zadevi bodo vložili kazensko ovadbo in za katero dejanje. Tožilstvo lahko tudi presodi, da kazenskih ovadb zoper osumljenih ne bo vložilo. V vsakem primeru se obeta dolgotrajen postopek.

Uredništvo