Zaskrbljujoča zasvojenost na Goriškem: 437 PACIENTOV

Foto: Pixabay

Kar tretjina srednješolcev občasno uživa marihuano, desetina pa redno. V zadnjem obdobju je zaskrbljujoča odvisnost od nove kemične droge GHB, število njenih uporabnikov pa narašča, opozarja vodja centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli.

V novogoriškem centru za zdravljenje odvisnosti imajo trenutno 437 pacientov. 202 zdravijo zaradi odvisnosti od nekemičnih zasvojenosti, kot so igre na srečo, internet ali druge. 146 med njimi jih je iz novogoriške občine, zato za različne preventivne programe vlada veliko zanimanje.

Gama-hidroksi butirat, ki ga bolje poznamo pod kratico GHB, je močna psihoaktivna snov, ki se že dlje časa pojavlja v Sloveniji. V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (date-rape drug). GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, lahko pa ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul, poroča spletni portal DrogArt.

Foto: Pixabay
Že osnovnošolci niso funkcionalni zaradi nekemične zasvojenosti. Niso sposobni učenja, ne morejo zaključiti osnovne šole. Potrebovali bi kliniko, kjer bi se ukvarjali samo s to vrsto problematike, razmišlja Kramli, ki je izpostavil, da imamo letos v Sloveniji zaradi nepravilne uporabe nove tehnologije, pretirane uporabe družabnih omrežij in računalniških igric že pet smrtnih žrtev.

Po podatkih Policijske uprave (PU) Nova Gorica so lani obravnavani 202 (leto poprej 137) kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog. 196 (lani 126) je bilo kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter 6 (11) kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zaznano je bilo še 179 (170) prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, kar je 15,9 odstotka več kot leto poprej.

Foto: Pixabay

“V naši družbi ne znamo ločiti med zdravilnimi učinki medicinske marihuane in med zadevanjem z marihuano,“ izraža zaskrbljenost Miha Kramli.

Mladinski center Nova Gorica zato v sodelovanju z Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti Nova Gorica organizira že tradicionalno skupno iniciativo “V znanju in povezovanju je moč”. Številni akterji, ki delujejo na področju spodbujanja zdravega življenjskega sloga in preprečevanja, zdravljenja in zmanjševanja škode zaradi zasvojenosti, so tudi letos združili moči in pripravili številne dogodke.