Zaskrbljenost predsednika ELS Webra nad poskusom vladnega prevzema RTV

Foto: Pixabay

Pred referendumsko nedeljo, kjer bomo odločali tudi o noveli zakona o RTV Slovenija, je svojo zaskrbljenost nad novelo zakona o RTV izrazil tudi predsednik politične skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je v izjavi zapisal da se mu zdi “nedopustno, da si vlada želi podrediti medij nacionalnega interesa”.

Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji” meni Manfred Weber, predsednik Evropske ljudske stranke in dodaja, da je nedopustno, da se Zakon o RTV sprejme po tako hitrem postopku in brez javne razprave.

Skupina ELS je s 176 poslanci iz vseh držav članic največja politična skupina v Evropskem parlamentu.

Evropski poslanci Romana Tomc (SDS/ELS), Milan Zver (SDS/ELS) in Franc Bogovič (SLS/ELS) so izrazili zadovoljstvo ob podpori Evropske ljudske stranke (ELS), ki obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije.

V nadaljevanju si lahko preberete celotno izjavo predsednika politične skupine ELS, Manfreda Webra:

Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji.

Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku. Še posebej nesprejemljivo pa je, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije.

Foto: EPP – Manfred Weber, predsednik ELS

Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov.