Zapiranje hitre ceste razburja Vipavce: ISKANJE BOLJŠE REŠITVE

Foto: ML

Po postavitvi testnih polj s protivetrno zaščito bo Dars zaradi meritev hitrosti burje ponovno za daljše obdobje zaprl vozna pasova na vipavski hitri cesti, kar razburja tamkajšnje občane. Vipavska hitra cesta je namreč ključnega pomena za številne prebivalce Vipavske doline, ki se dnevno vozijo proti Ljubljani.

Zaradi postavljanja testnih polj s protivetrnimi ograjami je bil promet na 11-kilometrskem odseku hitre ceste med Vipavo in Razdrtim že več mesecev močno oviran. Zaradi počasnih tovornjakov je bila hitrost zmanjšana na 40 kilometrov na uro ali manj, ob okvarah tovornih vozil ali nesrečah pa so nastajali daljši zastoji.

Župana Ajdovščine Tadej Beočanin in Vipave Goran Kodelja zapiranju hitre ceste nasprotujeta. Na Dars sta naslovila zahtevo k iskanju ustreznejše rešitve za meritve hitrosti vetra, brez zapiranja voznih pasov oziroma le ob napovedih burje. V Darsu pravijo, da elaborat prometne zapore še ni dokončno pripravljen, tako da natančnejših informacij v tem trenutku še ne morejo podati.