Zapeljivi in zdravi protistresni oreški

Foto: Pixabay

Sodite tudi vi v krog tistih, ki se kikirikijem enostavno ne morejo upreti? Ko jih začneš jesti, je težko nehati, mar ne. Naj vam ne bo žal, saj so tudi zelo zdravi. A brez pretiravanja, ker so tudi zelo hranljivi.

Arašidi, kikiriki oz. ameriški orešek so različna imena za zemeljski orešek, ki najbolje uspeva v Afriki, vzgojimo pa ga lahko tudi sami doma. Za rast arašidi potrebujejo temperaturo med 20 in 30 stopinjami Celzija ter visoko zračno vlažnost. V Sloveniji dobro uspevajo na Primorskem, kjer je dovolj dolga rastna sezona. Ker je sredica zaščitena z lupino, so plodovi zelo zdravi in razmeroma odporni na pesticide in druge pripomočke pri transportu.

Foto: Pixabay – Arašidovo polje

Raziskave so pokazale, da samo 30 gramov kikirikija na teden zmanjša možnost srčnih in možganskih kapi za 23 do 28 odstotkov. Za 17 do 21 odstotkov je manj tudi težav s povišanim sladkorjem in visokim pritiskom. Kikiriki tudi preprečuje in lajša alergije, kar je v tem času zelo pogosta težava (razen, če sami niste alergični na kikiriki), poleg tega pa je to izjemno zdrav in vsestransko koristen prigrizek.

Arašidi so tropska enoletna stročnica, ki zraste v višino 30 do 50 cm, nekatere sorte izjemoma tudi do 100 cm. V širini se razrastejo okoli 30 cm. Listi so nasprotno nameščeni in pernato sestavljeni. Posamezni lističi so od 1 do 10 cm dolgi in od 1 do 3 cm široki. Rumeni cvetovi so veliki 2 do 4 cm. Po oploditvi požene iz cveta navzdol poganjek, ki se zarije v tla. Pod zemljo se razvijejo 3 do 7 cm dolgi stroki, ki vsebujejo od 1 do 4 semena.

Foto: Pixabay

Kikiriki je bogat s proteini, vitamini, vlakninami, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Še posebej veliko ima železa, cinka, magnezija, selena in fosforja, za diabetike pa je najpomembnejša lastnost, da ne vsebuje holesterola. Med vitamini je največ vitaminov iz kompleksa B, ki pomirjajo živčevje in sproščajo mišice, zato mnogi zdravniki priporočajo kikiriki za zdravljenje stresa. Veliko vitamina E izboljša spomin in delovanje možganov, poleg tega pa izboljša sluh in je dobro zdravilo proti suhemu kašlju.

Foto: Pixabay

Dobro in koristno je tudi kikirikijevo oziroma arašidovo maslo, ki ga lahko pripravimo tudi sami doma. Arašide najprej 10 do 12 minut popečemo pri 180 stopinjah Celzija. Ko porjavijo, jih v sesekljalniku miksamo vsaj 5 minut, da dobimo gladko arašidovo zmes. Da se zmes dobro poveže, ji lahko dodamo še malo medu in olja. Arašidovo maslo je potrebno hraniti v hladilniku. Predstavlja lahko zelo zanimiv dodatek k obroku. A z uživanjem ne pretiravajte, saj je zelo kalorično. V 100 gramih arašidovega masla je namreč kar 1.842 J oz. 440 kalorij.