Zakon o javnem naročanju medicinske opreme zaslužkarjem pristrigel peruti

Foto: Pixabay

Z 42 glasovi za in 11 proti je bil včeraj sprejet dolgo pričakovan zakon o javnem naročanju, ki preprečuje zaslužkarstvo na področju nabave medicinske opreme.

Junija 2021 so v koalicijskih SDS, NSi in Konkretno v sodelovanju s poslanci SNS v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o javnem naročanju, ki se nanaša na področje nabav v zdravstvu, z namenom, da privede do znižanja cen na slovenskem trgu in omogoči izenačitev nabavnih cen v javnih zavodih na vseh ravneh.

Končno bomo pristrigli peruti zaslužkarjem na še posebej občutljivem področju nabave medicinske opreme,“ je poudarila poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Foto: Pixabay

Z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen se bo preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale med seboj.