Zakaj na referendumu glasovati trikrat proti

Foto: Pixabay

V sklopu referendumske kampanije pred nedeljskim referendumom je potekala okrogla miza Zbora za republiko z naslovom Zakaj smo proti. Nekdanja ministra Aleš Hojs in Žiga Turk ter dolgoletni zdravnik in poznavalec zdravstva Janez Remškar so pojasnili, zakaj je na referendumu potrebno trikrat glasovati proti.

Novela zakona o dolgotrajni oskrbi je popolnoma nesprejemljiva, meni Janez Remškar in dodaja, da bodo volivci z glasovanjem proti noveli pripomogli k uveljavitvi zakona, ki je bil sprejet lanskega decembra. „S tem zakonom bomo končno prekinili kalvarijo vseh, tistih, ki so v domovih za ostarele in ki imajo neustrezno oskrbo, in tudi tistih, ki želijo in imajo možnost oskrbe na domu. Realizirali bomo tisto, na kar nas Evropa opozarja praktično že deset let,“ je povedal Remškar, ki je geslo Golobove vlade „za varno starost“ označil za ukano.

Foto: Pixabay

Kot je pojasnil Žiga Turk, sta pri spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) dva ključna problema. Prvi je sprejemanje zakona po nujnem postopku, saj se tako sprejemajo le zakoni, ki so nujni za delovanje ali obrambo države, pri čemer zakon o RTVS ne sodi v nobeno izmed teh kategorij. Drugi problem vidi v tem, da se pretvarja, da je bistvo zakona v vsebini in tem, kakšne organe upravljanja se postavlja na RTV. Turk meni, da je vladna koalicija sprejela ta zakon, da prenehajo mandati vseh organov upravljanja in nadzora, torej programskega sveta, nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije. „Zavrnitev zakona je pomembna tudi zato, da bo RTV do vlade kritičen tudi takrat, ko vlada ni desno usmerjena,“ meni Žiga Turk.

Foto: Pixabay

Zakon o vladi po mnenju Aleša Hojsa ni tako pomemben kot zakona o dolgotrajni oskrbi in RTV, a bo vseeno vplival na javnost, predvsem iz finančnega vidika. Hojs se ne strinja z oceno vlade, da sprememba vladnega zakona ne bo imela finančnih posledic. Pri tem je opozoril, da predlagano število ministrstev ne sledi splošnemu številu ministrstev v drugih državah, in dodal, da je predlagana delitev ministrstev nelogična in v ničemer ne bo pripomogla k boljšemu delovanju vlade. Vlada novih ministrstev ne ustanavlja zaradi dejanskih potreb, ampak za delitev stolčkov tistim, ki so jim volivci rekli ne, je še poudaril Hojs.